Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Digital One mag DAB-net uitbreiden naar Noord-Ierland

DAB

Digital One mag zijn landelijke DAB multiplex voor commerciële radio uitbreiden naar Noord-Ierland. Mediaregulator Ofcom heeft besloten de licentie van de zenderexploitant uit te breiden met Noord-Ierland. Het is de bedoeling dat de benodigde zenders binnen een half jaar aangezet worden.

VK: Digital One mag DAB-net uitbreiden naar Noord-Ierland Sinds 1999 exploiteert Digital One de landelijke multiplex voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk. Maar ondanks dat het om een landelijke licentie gaat, is deze multiplex alleen in Engeland (kanaal 11D), Wales (kanaal 11D) en Schotland (kanaal 12A) te ontvangen. Noord-Ierland ontbreekt nog steeds.

Dit komt doordat in Noord-Ierland tot voor kort maar twee kanalen beschikbaar waren voor DAB. Eén hiervan werd toegekend aan de BBC, de andere werd ingezet voor een lokale multiplex. Deze is in handen van Bauer Media voor doorgifte van diverse lokale radiostations. Daarnaast zijn ook Classic FM, Kiss en Talksport op deze multiplex te ontvangen.

Onlangs is kanaal 11D ook vrijgegeven in Noord-Ierland. Daarom diende Digital One in februari een verzoek in bij Ofcom om de licentie uit te breiden naar Noord-Ierland. Ofcom startte daarop een publieke consultatie gestart. Tot 14 maart konden andere partijen hun mening geven over de uitbreidingsplannen van Digital One.

Van de ontvangen reacties was 99% positief. Daarom heeft Ofcom besloten om kanaal 11D ook in Noord-Ierland ter beschikking te stellen aan Digital One. Het is de bedoeling dat binnen zes maanden het zenderpark in Noord-Ierland in gebruik genomen wordt. Het gaat hier om zes zenders waarmee ongeveer 75% van Noord-Ierland binnenshuis ontvangst krijgt.

De uitbreiding van de multiplex van Digital One zorgt ervoor dat stations als Absolute Radio, Smooth Radio, Jazz FM en Planet Rock eindelijk te ontvangen zullen zijn in Noord-Ierland. Classic FM, Kiss en Talksport zullen hun uitzendingen via de lokale multiplex van Bauer dan staken. Deze capaciteit kan dan ingezet worden voor andere lokale radiostations.

TeamRock
Inmiddels is ook duidelijk hoe Digital One plaats gaat creëren voor de nieuwe rockzender TeamRock. De zenderexploitant gaat gewoon 14 stations in MP2 op de multiplex proppen. Het gevolg is dat Planet Rock, dat recent werd overgenomen door Bauer, en Absolute 80s minder bandbreedte krijgen en zelfs overstappen van stereo naar mono. Momenteel zenden Planet Rock en Absolute 80s beide nog in stereo uit met een bitrate van 112 kbps. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen