Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Norkring lanceert call for interest voor DAB in Vlaanderen

DAB

Vlaanderen krijgt mogelijk eind dit jaar ook commerciële radio via DAB. Zenderexploitant Norkring heeft een zogenaamde "call for interest" gelanceerd voor digitale etherradio. Doel is om te kijken of er voldoende interesse is onder commerciële radiostations om te gaan uitzenden via DAB.

De openbare omroep VRT zendt al sinds 1997 uit via DAB. Op kanaal 12A zijn Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, Klara continuo, MNM hits en Nieuws+ te ontvangen, echter nog wel in de verouderde MP2-standaard.

Net als in Nederland zenden ook commerciële stations in België nog niet uit via DAB. Hier gaat mogelijk eind dit jaar verandering in komen. Zenderexploitant Norkring peilt namelijk of er voldoende interesse is onder commerciële radiostations om te gaan uitzenden via digitale etherradio. Stations mogen daarbij kiezen voor de verouderde MP2-standaard of DAB+.

Bij voldoende interesse wil Norkring eind dit jaar starten met de uitrol van een multiplex in Vlaanderen en Brussel. Uitgezonden mag worden op kanaal 11A.

In tegenstelling tot Nederland is DAB-capaciteit in Vlaanderen niet gekoppeld aan de vergunning van radiostations die op FM of AM uitzenden, maar is deze voor 15 jaar toegewezen aan een zenderexploitant.

In 2009 kreeg Norkring België, een samenwerking tussen de VRT en de Noorse zenderexploitant Norkring, de licenties voor digitale etherradio en –televisie in Vlaanderen toegewezen. Norkring was ook de enige kandidaat. Sindsdien exploiteert de zenderexploitant ook de DAB-multiplex van de VRT. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen