Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Schema verdere uitrol DAB-net bekend

DAB

De landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland wordt dit jaar uitgebreid met zeven nieuwe zenders. Eind maart worden de eerste twee zenders aangezet, terwijl de laatste in september wordt ingeschakeld.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Aanvankelijk ging het net van start via 27 zenders en was het de bedoeling dat er pas medio 2014 nieuwe zenders toegevoegd zouden worden aan het netwerk. Toch zijn er inmiddels vele nieuwe zenders in gebruik genomen, waardoor de landelijke multiplex nu via 46 zenders te ontvangen is. Inmiddels kunnen 42 miljoen Duitsers de landelijke multiplex binnenshuis ontvangen.

Eind vorig jaar werd al bekend dat ook in 2013 nieuwe zenders aan het net worden toegevoegd. Aanvankelijk zou het om zes zenders gaan, maar het worden er zeven. Dit meldt Absolut Radio, één van de stations die uitzendt op de landelijke multiplex, op zijn website. Ook heeft Abslout Radio een schema geplaatst waarin staat wanneer de zenders in gebruik genomen worden.

Als eerste gaan eind maart de zenders Würzburg (10 kW) en Chemnitz (10 kW) aan. Begin april volgt dan de zender Inselsberg (0,5 kW), ten westen van Erfurt. Deze zender moet de ontvangst langs de A4 verbeteren. De regionale omroep MDR zendt zijn multiplex al uit vanaf deze locatie.

Voor begin juni staat de ingebruikname van de zender Gelnhausen (2 kW) gepland. Deze moet de ontvangst langs de A66 tussen Fulda en Frankfurt verbeteren. Twee maanden later volgt Geislingen (2 kW). Deze zender staat langs de A8 tussen Ulm en Stuttgart.

Begin september wordt de zender Minden (4 kW) aangezet, ter verbetering van de ontvangst langs de A2 en A3 tussen Bielefeld, Osnabrück en Hannover. Tenslotte gaat eind september de zender in Wendelstein (2 kW), ten zuiden van Neurenberg, aan. Alle zenders gaan, net als de bestaande, uitzenden op kanaal 5C.

Daarnaast is het de bedoeling dat het vermogen van een aantal bestaande zenders verhoogd gaat worden. Welke zenders dit zijn, is nog niet bekend.

Zodra de uitrol van de nieuwe zenders in afgerond is de landelijke multiplex via 53 zenders te ontvangen. Stations als Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Kiss FM, Klassik Radio en 90Elf zijn dan in vrijwel alle grote steden en langs diverse belangrijke autobahnen digitaal via de ether te ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen