Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Poolse publieke radio test opnieuw met DAB+

DAB

De Poolse publieke radio test opnieuw met DAB+. Sinds deze maand zendt exploitant Info–TV-Operator de vier landelijke stations in Warschau uit op kanaal 12D. Daarnaast zijn de publieke stations in de hoofdstad ook te ontvangen op kanaal 7B. Deze testuitzendingen worden verzorgd door exploitant Emitel.

Poolse publieke radio test opnieuw met DAB+ Aanvankelijk was het de bedoeling dat Polskie Radio vorig jaar zomer zou starten met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het Europees kampioenschap voetbal 2012 werd aangegrepen om de eerste fase van het landelijke netwerk uit te rollen. In de steden Warschau, Wrocław, Poznań, Gdańsk en Gdynia zouden de landelijke publieke stations en een aantal regionale stations in DAB+ te ontvangen zijn.

Vlak voor de start van het EK voetbal werd de uitrol van het DAB-netwerk alsnog afgeblazen wegens gebrek aan financiële middelen. De publieke radio en televisie kampt al jaren met een tekort. Want ondanks dat inwoners van Polen kijk- en luistergeld moeten betalen om de omroepen te bekostigen, betaalt een slordige 65% van de inwoners dit niet.

Maar ondanks dat de uitrol van het landelijke DAB-net was afgeblazen, bleek dat Polskie Radio digitale etherradio nog niet volledig had opgegeven. In oktober 2012 werd er in de steden Warschau en Kielce opnieuw een testmultiplex in de lucht gebracht. Dit zogenaamd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de regionale omroep Radio Kielce.

In beide steden zijn de landelijke zenders Jedynka (1), Dwójka (2), Trójka (3) en Czwórka (4), alsmede de regionale zenders Radio Kielce en Radio Dla Ciebie te ontvangen in DAB+. De uitzendingen worden verzorgd door zenderexploitant Emitel en vinden in Warschau plaats op kanaal 7B en in Kielce op kanaal 5D. In maart start Radio Kielce zelfs met een aparte zender voor volksmuziek via DAB.

Sinds 9 januari zijn de landelijke publieke zenders zelfs via twee verschillende multiplexen te ontvangen in Warschau, want ook kanaal 12D is inmiddels in gebruik genomen. Deze uitzendingen worden verzorgd door zenderexploitant Info–TV-Operator. De multiplex op kanaal 12D wordt vanaf twee verschillende locaties uitgezonden in de hoofdstad. Het doel van deze test is om ervaring op te doen met een Single Frequency Netwerk, ofwel meerdere zenders op dezelfde frequentie.

Naast de vier publieke stations is op deze multiplex ook een videostream (DMB) te ontvangen, alsmede een aantal datadiensten. Deze testuitzendingen gaan tot medio februari/maart van dit jaar door.

Inmiddels verschijnen er in de Poolse media berichten dat de publieke radio toch wil gaan starten met de uitrol van een landelijk DAB-net. Binnenkort zou de aanbestedingsprocedure voor het netwerk opnieuw opgestart worden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen