Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: CSA geeft licenties uit voor digitale etherradio

DAB

De Franse mediaregulator CSA heeft bekendgemaakt welke radiostations er een licentie hebben gekregen voor het uitzenden via digitale etherradio. Het gaat om 67 stations in Parijs en 53 stations in zowel Nice als Marseille. Ook zijn de multiplexindelingen bekendgemaakt.

Frankrijk: CSA geeft licenties uit voor digitale etherradio In oktober 2012 publiceerde de CSA al een lijst met kandidaten die uit mochten gaan zenden via ‘la radio numérique’. De nieuwe lijst kent wat wijzigingen en telt per regio één station minder. De landelijke klassieke zender Radio Clasique heeft zich namelijk alsnog teruggetrokken.

Radio Clasique sluit zich hiermee aan bij het publieke Radio France en grote radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business), die eerder al besloten niet te gaan uitzenden via digitale etherradio. Radio France zegt dat de kosten te hoog zijn, terwijl de grote radiogroepen geen heil zien in digitale etherradio.

Door de terugtrekking van Radio Clasique zijn de jongerenzender Skyrock en MFM Radio nog de enige landelijke commerciële stations die wel via digitale etherradio willen gaan uitzenden. Zij ontvangen een licentie voor zowel Parijs als Nice en Marseille.

Andere stations die in alle drie de regio’s gaan uitzenden zijn: de praat-, entertainment- en informatiezender Sud Radio, de rockzender Oüi FM, de undergroundzender Radio Nova, de dancezender Radio FG, de jazzzenders Jazz Radio en TSF Jazz, de Franstalige muziekzender Chante France, de hiphopzender Générations en de multiculturele stations France Maghreb 2 en Beur FM.

Daarnaast zijn er ook diverse nieuwkomers die capaciteit krijgen in Parijs, Marseille en Nice. Dit zijn onder meer Oüi FM Collector, Goom Radio, Goom Hit, Ado en Euronews Radio.

Stations die alleen in de regio Parijs capaciteit krijgen zijn onder andere Radio Notre Dame, FG Chic, de hitzenders Evasion en Voltage, Espace FM en Radio Russie France. In Marseille zullen het katholieke Radio Espérance, Tonic Sport, Radio Lina, Fréquence Mistral en Radio Gazelle toegevoegd worden aan het aanbod. Voor Nice zijn dit Radio Azur, Zéro Six, Radio Oxygène en Radio Vallée. RTS FM, Mistral FM, Kiss FM en Radio Star gaan in zowel Marseille als Nice uitzenden.

Naast dat bekend is gemaakt welke stations een licentie hebben gekregen, is ook bekendgemaakt op welke multiplexen de stations mogen gaan uitzenden. Zo komen er in Parijs zeven multiplexen beschikbaar (kanaal 9A, 9B, 11A t/m 11D en 12A), in Marseille zes multiplexen (7A t/m 7D, 8A en 8B) en in Nice eveneens zes multiplexen (o.a. 9A t/m 9D en 11B). Het aantal radiostations per multiplex varieert van negen tot twaalf.

De radiostations hebben nu tot 15 maart de tijd om gezamenlijk  te onderhandelen bij welke zenderexploitant ze hun multiplex willen onderbrengen. De uitzendingen via digitale etherradio kunnen dan in het tweede kwartaal van dit jaar starten.

Een lijst met alle radiostations en de indeling van de multiplexen is als PDF via onderstaande link te downloaden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen