Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Landelijke commerciële stations zetten schouders onder DAB+

DAB

Als het aan de landelijke commerciële radiostations ligt, dan wordt DAB+ in de toekomst een belangrijke distributiemethode. Vanaf 1 september dienen de landelijke stations in 40% van Nederland via DAB te ontvangen zijn, maar inmiddels staat al vast dat met een veel grotere dekking gestart wordt.

In januari 2011 werd bekend dat de vergunningen van commerciële radiostations worden verlengd tot 2017. In ruil hiervoor dienen zij dan te investeren in Digital Audio Broadcasting (DAB). De landelijke commerciële radiostations dienen uiterlijk 1 september 2013 op 40% van het Nederlands grondgebied via DAB te ontvangen te zijn. Op 1 september 2015 dient de dekking 80% te bedragen. Voor veel stations betekent dit een grotere dekking dan ze nu op FM hebben.

De landelijke commerciële stations hebben besloten de schouders onder DAB+ te zetten. Later dit jaar wordt gestart met uitzenden in DAB+. Er is inmiddels besloten om in september al in een significant groter gebied dan de verplichte 40% te gaan uitzenden. Hoe groot deze dekking precies zal zijn en waar precies uitgezonden gaat worden, wordt later bekendgemaakt.

Sky Radio, Radio Veronica, 538, Slam FM, 100%NL, BNR, Q-music en Sublime FM zijn uiterlijk 1 september in een groot deel van Nederland in DAB+ te ontvangen op kanaal 11C. Ook de nieuwe licentiehouder van het leegstaande kavel A7 mag gaan uitzenden via deze multiplex. Onduidelijk is echter wanneer dit kavel precies verdeeld gaat worden.

Naast het hoofdstation mag elk radiostation ook een extra radiostation gaan uitzenden via deze multiplex. Welke radiostations dit precies zijn wordt eveneens later pas bekendgemaakt. De ruimte mag namelijk ook verhuurd worden aan derden.

Het ligt vrij voor de hand dat Sky Radio of Radio Veronica zusterstation Classic FM laat uitzenden op deze extra capaciteit. Voor 538 of Slam FM is Radio 10 Gold een vrij logische keuze. Vanwege de verlenging van de middengolflicentie is Radio 10 Gold sowieso verplicht om uit te gaan zenden via DAB. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen