Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meer radiostations via DAB in Berlijn en Hessen

DAB

In Berlijn en Hessen zijn de afgelopen weken meerdere radiostations gestart met uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Zo zijn Schlagerhölle en Radio Impala toegevoegd aan het aanbod in zowel Berlijn als Hessen. Daarnaast zijn nu ook Radio Gold, Pure FM en FG DJ Radio via digitale etherradio te ontvangen in de Duitse hoofdstad.

Meer radiostations via DAB in Berlijn en HessenBerlijn
In november 2012 kondigde FG DJ Radio al aan te starten met uitzenden in DAB+ in Berlijn. De Franse dancezender zet hiermee de eerste stappen op Duits grondgebied. Sinds 11 december is het Franse programma op kanaal 7B in de Duitse hoofdstad te ontvangen. Het is de bedoeling dat op termijn ook met Duitstalige programma’s gestart wordt.

Voor de liefhebbers van dance is er overigens nog meer keuze in Berlijn. Naast FG en Sunshine Live (te ontvangen via de landelijke multiplex) is ook nu Pure FM te ontvangen via DAB+. Net als FG is ook Pure FM te ontvangen op kanaal 7B.

Maar ook liefhebbers van Schlagermuziek en Duitstalige popmuziek is er inmiddels voldoende aanbod via DAB. Naast Radio B2 en Radio Paloma is nu ook Schlagerhölle te ontvangen. Het station met overwegend schlagermuziek zendt al enige tijd via internet en kabel uit, maar nu is besloten om uit te breiden naar DAB en satelliet.

Afgelopen week is Radio B2 gestart met een tweede zender via DAB: Radio Gold. Zoals de naam al doet vermoeden draait deze zender uitsluitend gouwe ouwe hits. Het accent ligt op muziek uit de jaren ’60 en ’70. Elk uur is er actueel nieuws en weer te horen. Daarnaast zendt Radio Gold wekelijks een oude American Top 40 met Casey Kasem uit. Deze hitlijst was in het verleden in Berlijn te beluisteren via de legerzender AFN.

Naast FG, Pure FM en Gold is ook Radio Impala toegevoegd aan het aanbod. Radio Impala (werktitel) zendt momenteel nog een testprogramma uit met muziek en programma’s van de Russische Wereldomroep. In april wordt gestart met het definitieve format: een hoog aandeel aan informatie en muziek die niet dagelijks op de radio te horen is. Ook krijgt de zender dan een nieuwe naam.

Het is de bedoeling dat dit kwartaal ook Megaradio uit Beieren start met uitzenden in DAB+ in de Duitse hoofdstad. Inmiddels zijn al ruim 35 radiostations via digitale etherradio te ontvangen in Berlijn.

Hessen
Naast Berlijn zijn Radio Impala en Schlagerhölle ook gestart met uitzenden in DAB+ in Hessen. De uitzendingen zijn in het Rhein-Main gebied te ontvangen op kanaal 11C. Helaas is er ook een station gestopt met uitzenden. De seniorenzender Antenne50plus kon de rekeningen voor uitzenden via digitale etherradio niet meer betalen en heeft daarom zijn uitzendingen via DAB gestopt.

Beieren
Ook in Beieren heeft de eerste afhaker zich gemeld. RT1 in the mix is vorige week vrijdag onverwachts gestopt met uitzenden via DAB. In een verklaring laat de zender weten dat uitzenden via DAB momenteel te duur is voor het station, maar dat een terugkeer wordt overwogen zodra er voldoende ontvangers verkocht zijn. RT1 in the mix is nu uitsluitend via internet te beluisteren.

Door het stoppen van RT1 in the mix is er extra ruimte vrijgekomen op de regionale multiplex in Beieren. In december 2012 schreef de mediaraad BLM al capaciteit uit voor drie nieuwe radiostations, maar nu is er plek voor vier stations.

De ruimte voor de nieuwe stations wordt grotendeels gecreëerd doordat Bayerische Rundfunk, de publieke omroep voor Beieren, zijn stations gefaseerd omschakelt van de oude MP2-standaard vaan DAB+ en deze verhuist naar zijn eigen multiplex. Half december heeft de omroep BR Klassik en B5 plus verhuisd van kanaal 12D naar kanaal 11D. Daarnaast zijn deze stations, samen met Bayern 2 Süd, omgezet naar DAB+ [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen