Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Winnaars DAB-capaciteit W-Duitsland bekend.

DAB

De regionale mediaraad LFM heeft eindelijk bekendgemaakt welke radiostations DAB-capaciteit krijgen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Na enkele maanden vertraging, het besluit zou namelijk oorspronkelijk vlak na de zomer genomen worden, werd vrijdag bekend dat Mega Radio, Kulturschocker, Radio Impala en Domradio een licentie krijgen.

Eind april schreef de LFM capaciteit uit voor DAB in Noordrijn-Westfalen. Het betreft capaciteit voor ongeveer vijf radiostations in DAB+. Vooralsnog gaat het om een pilot die tot eind juli 2014 duurt.

Oorspronkelijk kreeg de LFM acht vragen van zes verschillende partijen binnen. Alleen besloten Regiocast (drie radiostations) en Absolut Relax hun aanvraag weer in te trekken. Afgelopen vrijdag besloot de mediaraad de overgebleven vier partijen, Mega Radio, Kulturschocker, Radio Impala (TopDABRadio) en Domradio een licentie te geven.

Mega Radio is een hitzender die momenteel al in Beieren in DAB+ uitzendt. Binnenkort wordt het bereik ook uitgebreid naar Berlijn. Kulturschocker is een platform voor urban muziek, dat nu ook met radio wil starten. Hiervoor gaat Kulturschocker overigens samenwerken met Mega Radio. Radio Impala wordt een station met een hoog aandeel aan informatie en muziek die niet dagelijks op de radio te horen is. Het station wil ook in Berlijn, Hessen en Baden-Württemberg gaan uitzenden.

Domradio is een pionier op het gebied van DAB in Duitsland. De katholieke zender is al jaren digitaal via de ether in West-Duitsland te ontvangen. Hierdoor was eigenlijk al duidelijk dat dit station opnieuw een licentie zou krijgen, maar nu om uit te zenden in DAB+.

Uitgezonden mag gaan worden op kanaal 11D, waarop de WDR nu ook uitzendt. Recent besloot de omroep ook WDR 5 toe te voegen aan het aanbod, maar opmerkelijk genoeg ontbreken de zenders WDR 3 en WDR 4 nog steeds. Vanaf 1 augustus 2014 krijgen commerciële radiostations de beschikking over een eigen multiplex op kanaal 9A. Dan pas zullen er definitieve licenties verdeeld worden.

Nu DAB-capaciteit is verdeeld krijgt Noordrijn-Westfalen een breder aanbod van commerciële radio. De deelstaat is namelijk een vreemde eend in de bijt als het om radio gaat. De dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland heeft namelijk de minste keuze op de radio. Het zijn voornamelijk publieke stations (zes van de WDR, Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur) die er op FM te ontvangen zijn.

NRW telt ruim 40 lokale commerciële radiostations, voor bijna elke stad of gemeente één, maar deze zijn allemaal aangesloten bij Radio NRW. Alleen in de randgebieden van de deelstaat zijn commerciële stations uit andere deelstaten te ontvangen.

Sinds 2010 is er sprake van de komst van een eventuele tweede commerciële zender in NRW, nadat tijdens een frequentieschaakspel een aantal kleine restfrequenties beschikbaar kwamen. Maar nog steeds zijn deze frequenties niet verdeeld. Sinds de start van de landelijke DAB-multiplex heeft de deelstaat wel al een ruimere keuze aan landelijke stations gekregen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen