Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio Bonn/Rhein-Sieg neemt frequentie BFBS over

Medianieuws

In navolging van de uitschakeling van de sterke FM-frequentie in het Duitse Ruhrgebied, neemt de Britse legerzender BFBS Radio deze week ook afscheid van de frequentie 97.8 FM in de regio Bonn. Vanaf woensdag 1 september gaat het commerciële lokale station Radio Bonn/Rhein-Sieg uitzenden via deze frequentie.

Radio Bonn/Rhein-Sieg neemt frequentie BFBS over Momenteel zendt Radio Bonn/Rhein-Sieg in en om Bonn al via zes zwakke FM-frequenties uit, maar desondanks is het station in de stad Bonn zelf erg slecht te ontvangen. Een probleem waar meerdere lokale stations in de deelstaat Noordrijn-Westfalen mee kampen. Want in tegenstelling tot de regionale publieke omroep WDR, die overal in de deelstaat perfect te ontvangen is, hebben de lokale stations veelal de beschikking over zwakke frequenties.

In Bonn dienen luisteraars van Radio Bonn/Rhein-Sieg momenteel nog af te stemmen op de frequentie 98.9 FM. De zender voor deze frequentie staat op de Venusberg, ten zuiden van Bonn, en heeft een vermogen van 80 Watt. Met meer vermogen op deze frequentie uitzenden is echter niet toegestaan, omdat deze anders zou kunnen storen op andere radiostations. Op 97.8 FM mag Radio Bonn/Rhein-Sieg echter vanaf dezelfde locatie met 320 Watt uitzenden, wat voor een aanzienlijke verbetering van de ontvangst gaat zorgen. Volgend jaar mag het vermogen zelfs verhoogd worden naar 500 Watt.

Woensdag 1 september om 10 uur gaat de knop definitief om. Om ongeveer 9.50 uur worden de frequenties 97.8 FM en 98.9 FM beiden uitgeschakeld. Uiterlijk 10 uur zal Radio Bonn / Rhein-Sieg te ontvangen zijn via zijn nieuwe frequentie 97.8 FM. De oude frequentie 98.9 FM wordt overgenomen door het landelijke publieke station Deutschlandradio Kultur. Begin augustus nam deze zender al de sterke frequentie 96.5 FM in het Ruhrgebied over van BFBS Radio.

Radio Bonn/Rhein-Sieg is één de ruim 40 lokale commerciële radiostations in Noordrijn-Westfalen en is de best beluisterde zender in de regio Bonn. Dagelijks worden negen uur aan lokale programma’s gemaakt. De overige uren wordt het raamprogramma van Radio NRW uit Oberhausen overgenomen. Eerder dit jaar werd Radio Bonn/Rhein-Sieg, samen met Radio NRW, nog geheel in het nieuw gestoken. Hiervoor werd een beroep gedaan op de Nederlandse radioconsultant Thijs Bakker. Vorig jaar was de redactie van Radio.NL op bezoek bij Radio NRW. De reportage is hier te vinden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen