Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frequentieruil BFBS – DRadio Kultur een feit

Medianieuws

De frequentieruil tussen de Britse legerzender BFBS Radio en het landelijke publieke station Deutschlandradio Kultur is een feit. Sinds maandagochtend 10 uur zendt laatstgenoemde in het Duitse Ruhrgebied uit via de sterke frequentie 96.5 FM. BFBS Radio is voortaan via zes zwakkere FM-frequenties te beluisteren. Aanvankelijk zou al op 1 juli de knop omgaan, maar omdat BFBS het nieuwe zendernetwerk nog niet voltooid had, werd de frequentieruil een maand uitgesteld.

Frequentieruil BFBS – DRadio Kultur een feit Eind vorige week werden de eerste wijzigingen aan de netwerken van BFBS en DRadio Kultur al doorgevoerd. Zo werd de 91.3 FM in Rheindalen / Mönchengladbach al omgeschakeld van Deutschlandfunk (die hier een dubbele verzorging had) naar BFBS.

Daarnaast werd de frequentie 104.0 FM in Niederkrüchten al omgezet van DRadio Kultur naar BFBS.

Maandagochtend zijn de overige frequenties omgeschakeld en is BFBS in de regio Dülmen te ontvangen op 92.5 FM, in Wulfen op 101.9 FM en in Düsseldorf en Hückeswagen op 106.0 FM.

Door de frequentiewissel is de ontvangst van DRadio Kultur in het Ruhrgebied aanzienlijk verbeterd. In plaats van de lappendeken van 12 zwakke frequenties met een potentieel bereik van bijna 2 miljoen luisteraars, heeft het station nu de beschikking over één sterke frequentie met een potentieel bereik van 10 miljoen luisteraars.

Wat er met de resterende zeven FM-frequenties van DRadio Kultur die terug zijn gegeven aan de regionale mediaraad gaat gebeuren is nog onduidelijk. Geruchten gaan dat hier een nieuwe commerciële jongerenzender op uit mag gaan zenden. Het gaat hier om de frequenties Essen 88.3 FM, Bochum 89.3 FM, Hagen 89.4 FM, Keulen 89.9 FM, Krefeld 90.5 FM, Mülheim 93.7 FM en Dorsten 97.0 FM.

In september zal BFBS Radio ook de frequentie 97.8 FM in de regio Bonn verlaten. Deze gaat naar het commerciële lokale zender Radio Bonn/Rhein-Sieg. Momenteel zendt dit station in en om Bonn al via zes zwakke FM-frequenties uit, maar desondanks is Radio Bonn/Rhein-Sieg in de stad Bonn zelf erg slecht te ontvangen. In ruil voor de nieuwe frequentie staat Radio Bonn/Rhein-Sieg de frequentie 98.9 FM vanaf de Venusberg af. Deze frequentie gaat vermoedelijk weer naar DRadio Kultur. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen