Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Smooth Radio test landelijk via DAB

DAB

Het easy listening netwerk Smooth Radio is nu landelijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen in het Verenigd Koninkrijk. Twee maanden eerder dan gepland is de zender gestart met uitzenden via het multiplex van Digital 1. Vooralsnog gaat het om testuitzendingen en wordt de Londense editie doorgegeven.

VK: Smooth Radio test landelijk via DAB Enkele weken geleden maakte eigenaar GMG Radio bekend dat de regionale edities van Smooth Radio in Londen, Manchester, Birmingham, Nottingham en Newcastle gaan fuseren tot één station. Daarbij zullen alle regionale programma’s geschrapt worden en vervangen worden door één landelijk programma.

Het is de bedoeling dat alle programma’s in de toekomt uit Manchester vandaan komen. Alleen Smooth Radio in Glasgow blijft enkele uren per dag regionale programma’s uitzenden. Daarnaast zullen alle edities nog wel op vaste tijden regionaal ontkoppeld worden voor reclame, nieuws, weer en verkeer.

In ruil voor het schrappen van de regionale programma’s heeft Smooth Radio belooft om landelijk via DAB te gaan uitzenden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat pas vanaf 4 oktober uitgezonden zou gaan worden via het landelijke multiplex van Digital 1, maar de zender is nu al begonnen met testuitzendingen.

Vorige week werd de service ‘Velvet 1’, de ruimte waarop in het verleden NME Radio op uitzond, opeens omgedoopt tot ‘Smooth Radio UK’.

Als test wordt vooralsnog het signaal van Smooth Radio Londen doorgegeven. Op de radiotekst staat het volgende te lezen: Smooth Radio: Love Life, Love Music. Enjoy our London station while we get the national channel ready for its autumn launch. Uitgezonden wordt in stereo met een bitrate van 112 kbps.

Op 4 oktober gaat het landelijke programma van Smooth Radio van start. Hoe deze programmering er precies uit gaat zien, maakt de zender zeer binnenkort bekend. Wel heeft eigenaar GMG Radio inmiddels toestemming van mediawaakhond Ofcom om alle jazzprogramma’s te schrappen. Smooth Radio in Londen en Manchester waren nog altijd verplicht om 45 uur per week aan jazzmuziek uit te zenden. Dit was verplicht omdat Smooth Radio in deze twee regio’s uitzend via de licentie die officieel aan Jazz FM werd gegeven.

Real Radio Wales
Afgelopen week heeft GMG Radio ook toestemming van Ofcom gekregen om Real Radio Zuid-Wales en Real Radio Noord- en Midden-Wales te laten fuseren tot Real Radio Wales, waardoor een nationaal station voor Wales ontstaat.

Eind 2008 won GMG Radio de race om de licentie voor Noord- en Midden-Wales. Het betreft hier zes etherfrequenties in plaatsen als Chester, Wrexham, Abergele, Llandundo, Bangor, Welshpool en Aberystwyth. Deze frequenties hebben bij elkaar een potentieel bereik van ongeveer 570.000 luisteraars. Maar nog altijd is het nieuwe station niet in de lucht. Door de toestemming van Ofcom zal hier nu spoedig verandering in komen. Het is de bedoeling dat Real Radio Wales gaat uitzenden vanuit Cardiff, in het zuiden van Wales, waar momenteel al Real Radio Zuid-Wales vandaan uitzend.

In ruil voor de fusie zal Real Radio Wales gaan uitzenden via alle lokale en regionale multiplexen in Wales. Momenteel is Real Radio in Wales alleen via het regionale multiplex in Zuid-Wales te ontvangen.

Alle bovenstaande wijzigingen zijn mogelijk geworden door de versoepeling van de regelgeving door Ofcom. Deze versoepeling van de regels maakt deel uit van een nieuwe wet, de zogenaamde ‘Digital Economy Bill’, die in april van dit jaar het Lagerhuis passeerde. Met deze nieuwe wet hoopt de Britse overheid de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. Vanwege de huidige regelgeving en het slechte economische klimaat zijn veel radiostations momenteel niet bereid of in staat te investeren in digitale radio. Door de regels te versoepelen hoopt de overheid de stations toch te prikkelen om ook digitaal te gaan uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen