Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Regionaal Smooth Radio netwerk gaat nationaal

DAB

Na Global Radio gaat ook GMG Radio flink sleutelen aan zijn radiostations. Komend najaar schrapt het easy listening netwerk Smooth Radio alle regionale programma’s op vijf van de zes edities. Het is de bedoeling dat alle programma’s in de toekomst vanuit Manchester gaan komen. Daarnaast gaat Smooth Radio vanaf 4 oktober uitzenden via het landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB).

VK: Regionaal Smooth Radio netwerk gaat nationaal Momenteel is Smooth Radio via FM in de regio’s Londen, Manchester, Birmingham, Nottingham, Newcastle en Glasgow te ontvangen, alsmede via DAB in de regio’s Londen, Manchester, Birmingham, Nottingham, Newcastle, Leeds, het zuiden van Wales en Centraal Schotland. Elke FM-regio heeft hierbij zijn eigen editie, terwijl via DAB de dichtstbijzijnde FM-editie wordt uitgezonden.

Versoepeling wet
Als gevolg van de versoepeling van de regelgeving door mediawaakhond Ofcom mogen grote regionale stations de krachten bundelen en een landelijk programma aanbieden op FM.

Voorwaarde is wel dat dit programma landelijk via DAB te ontvangen zal zijn. De versoepeling van de regels maakt deel uit van een nieuwe wet, de zogenaamde ‘Digital Economy Bill’, die in april van dit jaar het Lagerhuis passeerde. Met deze nieuwe wet hoopt de Britse overheid de migratie van analoge naar digitale radio te bespoedigen. Vanwege de huidige regelgeving en het slechte economische klimaat zijn veel radiostations momenteel niet bereid of in staat te investeren in digitale radio. Door de regels te versoepelen hoopt de overheid de stations toch te prikkelen om ook digitaal te gaan uitzenden.

Van regionaal naar nationaal
De radiotak van de Guardian Media Group heeft besloten om gebruik te maken van de versoepeling van deze regels. Daarom zullen vijf van de zes Smooth Radio edities gaan fuseren tot één. Alle lokale programma’s zullen worden geschrapt en het is de bedoeling dat in de toekomst alle programma’s uit Manchester vandaan komen. Momenteel zijn de dagelijkse programma’s van Mark Goodier en Andy Peebles, alsmede de weekendprogramma’s van Tony Blackburn en Chris Best al via het gehele Smooth Radio netwerk te beluisteren, maar vanaf komend najaar wordt de programmering 24 uur per dag gelijk getrokken. Alleen via Smooth Radio in Glasgow blijven de lokale programma’s tijdens de ochtend- en avondspits bestaan. Voor deze editie gelden de versoepelde regels namelijk niet.

Ondanks dat de programmering via vijf stations gelijk getrokken wordt, blijft de reclame wel regionaal op FM en de regionale DAB-frequenties. Hetzelfde geldt voor nieuws, weer en verkeer. Al zullen al deze edities in Manchester geproduceerd gaan worden.

Landelijke DAB-frequentie
Naast het schrappen van de lokale programma’s gaat Smooth Radio ook zijn dekking uitbreiden. Vanaf 4 september is het station via het landelijke DAB-multiplex van Digital One te ontvangen. Met deze stap hoopt GMG Radio een sterk alternatief te creëren voor BBC Radio 2, het populairste radiostation van Engeland en grote concurrent van Smooth Radio.

Door alle veranderingen zullen er waarschijnlijk 40 tot 60 banen verloren gaan. Daarnaast zal de radiostudio in Nottingham geheel gesloten worden.

Smooth Radio is overigens niet de eerste die gebruik maakt van de nieuwe regelgeving van Ofcom. Eerder kondigde het 33 stations tellende lokale popnetwerk Heart al te fuseren tot 15 regionale stations. Daarnaast is het oldiesnetwerk Gold op de middengolf teruggebracht van 26 naar drie. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen