Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: ‘Inruilactie DAB is misleidend’

DAB

In het Verenigd Koninkrijk is grote verdeeldheid ontstaan over de grootschalige inruilactie die de BBC en een groot aantal commerciële radiostations zijn gestart, om luisteraars over te laten stappen van analoge naar digitale radio. Veel kleinere lokale commerciële radiostations vinden de actie misleidend, omdat Digital Audio Broadcasting (DAB) niet zo geweldig zou zijn als wordt voorgespiegeld.

Onlangs startte de BBC en een groot aantal commerciële radiostations de actie ‘Radio Amnesty’. Een maand lang krijgen luisteraars 10 tot 20% korting bij de aanschaf van een DAB-radio. Voorwaarde is wel dat ze hun oude analoge radio inleveren.

De radiostations hopen hiermee luisteraars over te laten stappen van analoog (FM/AM) naar digitaal luisteren, waardoor het aandeel digitaal luisteren zal stijgen naar minimaal 50%. Pas dan wil de Britse overheid een datum vastleggen waarop de analoge frequenties worden afgeschakeld. Volgens de laatste luistercijfers vindt momenteel 24% van de totale luistertijd plaats via digitale platformen. DAB is hierbij met 15,1% de belangrijkste bron, terwijl internet goed is voor 2%.

De actie heeft voor veel verontwaardiging gezorgd bij met name de kleinere lokale commerciële radiostations. Zij zijn om verschillende redenen (nog) niet te beluisteren via DAB. Zij noemen de actie misleidend.

Volgens William Rogers, directeur van radiogroep UKRD, lijkt Radio Amnesty verdacht veel op geldklopperij, omdat DAB niet voldoet aan de verwachtingen zoals die worden voorgespiegeld: “In een tijd dat veel mensen elke cent moeten omdraaien, is het schandalig dat ze worden opgeroepen om hun FM/AM ontvanger in te ruilen voor een DAB-ontvanger, die mogelijk niet eens werkt in hun omgeving. Veel delen van het land hebben nog geen ontvangst of is de ontvangst niet acceptabel genoeg, omdat het signaal veel minder sterk dan FM is. Daarnaast zijn veel stations nog niet te beluisteren via DAB, omdat de overheid een veel te snelle beslissing heeft genomen over het migratieproces.”

UKRD exploiteert momenteel 15 lokale commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk, waarvan er slechts één (Pirate FM in Cornwall) te beluisteren is via DAB. Al de radiostations van UKRD zenden de spotjes van de actie Radio Amnesty dan ook niet uit. Sterker nog, Rogers overweegt een klacht in te dienen bij de reclamecodecommissie en de toezichtraad BBC Trust wegens misleiding.

Ook Niocom, eigenaar van Dune FM en Central Radio in het noordwesten van Engeland, ondersteund de actie niet. Net als UKRD is het bedrijf van mening dat de overheid een zooitje heeft gemaakt van het migratieproces, waardoor de stations van Niocom niet via DAB zijn te beluisteren. “Wij gaan luisteraars niet oproepen om hun goed werkende FM-ontvanger in te ruilen voor DAB, waarmee ze mogelijk geen ontvangst hebben,“ zo verklaard directeur David Duffy aan RadioToday.

Voormalig Virgin Radio en Capital FM deejay Steve Penk sluit zich aan bij UKRD en Niocom. Hij is eigenaar van het lokale radiostation 96.2 The Revolution in Oldham bij Manchester. Penk heeft zelfs een brandbrief geschreven naar de nieuwe minister-president David Cameron om zijn verontrusting te uiten. Volgens de deejay is de actie misleidend, bespottelijk en oneerlijk. Penk is bang dat een snelle migratie de doodsteek zal beteken voor vele kleine lokale stations die (nog) niet via DAB kunnen uitzenden. Hierdoor zouden duizenden banen verloren kunnen gaan. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen