Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Weinig interesse voor DAB in Midden-Duitsland

DAB

In Midden-Duitsland is er bij de commerciële radiostations momenteel weinig interesse voor DAB-frequenties. Afgelopen maand konden radiostations in Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt zich inschrijven voor een plekje op het regionale multiplex, maar in twee van de drie deelstaten meldde geen enkel station zich aan.

Weinig interesse voor DAB in Midden-Duitsland In maart 2009 werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Net als in Nederland is deze vorm van digitale radio nog altijd niet van de grond gekomen. Naast een landelijk multiplex, zal elke deelstaat ook nog twee of drie multiplexen voor regionale en lokale radiostations krijgen. Hierdoor zullen in elke regio in totaal 30 tot 40 radiostations (landelijk, regionaal en lokaal) te ontvangen zijn.

Voor capaciteit op de regionale multiplexen in Midden-Duitsland lijkt echter weinig interesse te zijn van de commerciële zijde. In Saksen-Anhalt meldden zich in totaal drie kandidaten voor vier radiostations en telemediadiensten. Welde dit zijn wilde de mediaraad nog niet bekend maken. In Thüringen en Saksen kregen de mediaraden geen enkele aanvraag van commerciële radiostations binnen. Alleen zenderexploitant Media Broadcast deed hier een aanvraag voor capaciteit voor telemediadiensten.

Ondanks dat er maar weinig interesse is vanuit de commerciële hoek, zullen de inwoners van Thüringen en Saksen het niet geheel zonder regionale radio via DAB hoeven te doen. De regionale publieke omroep voor Midden-Duitsland, de MDR, zal namelijk wel gewoon gaan uitzenden via DAB. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen