Kies je favoriete radiostation

Dossiers

60 nieuwe zenders voor DAB-netwerk BBC

DAB

De BBC gaat de ontvangst van digitale etherradio DAB de komende jaren flink verbeteren. In totaal zullen er nog eens 60 nieuwe zenders worden toegevoegd aan het huidige DAB-netwerk, waardoor 98% van de Britse bevolking DAB-uitzendingen zal kunnen ontvangen. De eerste zenders worden deze zomer al aangezet, terwijl de laatste uiterlijk eind 2011 in gebruik wordt genomen.

60 nieuwe zenders voor DAB-netwerk BBC Van de 60 nieuwe zenders worden er 15 in Schotland geplaatst, 10 in Wales, zeven in Noord-Ierland, drie in de regio Londen, negen in het zuidwesten van Engeland en twee in de regio Derby. Wanneer de zenders exact aangezet worden is nog niet bekend.

Het is dit jaar precies 15 jaar geleden dat de BBC startte met reguliere uitzendingen via DAB. Op 27 september 1995 werden de eerste vijf zenders officieel in gebruik genomen, waardoor de regio Londen digitaal naar de radio kon luisteren. Sindsdien is het netwerk flink uitgebouwd tot de huidige dekking van circa 86%.

In eerste instantie waren alleen de bestaande analoge (FM/AM) stations van de BBC via DAB te ontvangen. Sinds 2002 zijn daar een aantal themakanalen bij gekomen. Dit zijn: BBC 6Music, BBC Radio 7, BBC 1Xtra, BBC Asian Network en BBC5 Live Sports Extra. Laatstgenoemde zendt slechts een paar uur per dag uit.

De komende jaren zal er echter wel flink wat gewijzigd worden in het aanbod van digitale radio van de BBC. 6Music en Asian Network gaan waarschijnlijk verdwijnen, terwijl Radio 7 omgedoopt wordt tot Radio 4 Extra. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen