Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserse commerciële radio start met HD

DAB

Vijf commerciële radiostations in het Duitstalige gedeelte van Zwitersland zullen nog dit jaar starten met uitzendingen via HD (Hybrid Digital) Radio. Vanaf medio september zullen Radio Argovia in Brugg, Radio Basel in Basel, Capital FM in Bern, Radio 24 in Zürich en Radio Sunshine in Rotkreuz digitaal op FM te ontvangen zijn. Hiervoor worden in totaal acht FM-frequenties omgebouwd.

Sinds ongeveer zeven jaar zenden een groot aantal radiostations in de Verenigde Staten via HD-Radio digitaal uit. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden.

Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM en AM uitgezonden. Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan.

Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Hierdoor blijven de radiostations analoog ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen. Om de digitale uitzendingen te kunnen ontvangen is een speciale HD-ontvanger nodig.

In Zwitserland werd in 2006 voor het eerst getest met HD-Radio. Vier jaar later, na veel testwerk, is besloten om met reguliere HD-uitzendingen te starten. Het is de bedoeling dat Radio Argovia, Radio Basel, Capital FM, Radio 24 en Radio Sunshine vanaf september 2010 gaan uitzenden via HD. Hiervoor zullen in totaal acht FM-zenders omgebouwd worden, waardoor de stations in 80% van hun analoge verzorgingsgebied digitaal te ontvangen zullen zijn.

De radiostations hebben speciaal voor HD-Radio gekozen om zo specifiek voor hun eigen regio digitaal uit te kunnen zenden. Momenteel zenden een aantal Zwitserse radiostations al digitaal uit via DAB+, maar het nadeel is dat Zwitserland momenteel alleen ‘landelijke’ multiplexen heeft. Radiostations die via DAB+ uitzenden zijn dus, nadat het zenderpark gerealiseerd is, in heel Duits-Zwitserland te ontvangen. Iets wat niet interessant is voor de meeste lokale en regionale radiostations.

Overigens is de kans dat HD-Radio in Nederland wordt ingevoerd zeer klein. Het digitale signaal wordt namelijk naast het analoge signaal uitgezonden. Doordat in Nederland veel stations met de Single of Near Single Frequency techniek uitzenden (bijvoorbeeld 102.1 naast de 102.3 FM voor Radio 538 en 101.0 naast de 101.2 FM voor Sky Radio), zitten de frequenties te dicht op elkaar, waardoor er geen ruimte is om het HD-signaal uit te kunnen zenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen