Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: 9 aanvragen voor landelijke DAB frequentie

DAB

Het ziet er naar uit dat Duitsland toch landelijke commerciële radio via Digital Audio Broadcasting (DAB) krijgt. Vorig jaar startte de ALM, waarin de 14 regionale mediaraden in vertegenwoordigd zijn, de verdeelprocedure voor frequenties. In totaal hebben zich negen partijen gemeld. Deze week mogen zij hun plannen komen presenteren bij de toelatingscommissie (ZAK) van de ALM.

Duitsland: 9 aanvragen voor landelijke DAB frequentie In maart 2009 werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Net als in Nederland is deze vorm van digitale radio nog altijd niet van de grond gekomen. En dat ging niet zonder slag of stoot.

Zo maakten de commerciële stations al gelijk bekend niet van plan te zijn om te investeren in DAB. De Duitse publieke omroep was hiertoe wel bereid, mits ze voldoende subsidie zouden krijgen.

Dit liep echter anders dan gepland, want de subsidieaanvraag werd geweigerd.

Hierdoor is er verdeeldheid ontstaan bij de publieke omroepen.

Vooralsnog gaan Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur door via DAB, evenals de MDR, de publieke omroep voor Midden-Duitsland. De RBB, de publieke omroep voor Berlijn en Brandenburg, daarentegen is geheel gestopt met DAB.

Ondanks alle perikelen besloten de Duitse overheden toch om de verdeelprocedure voor landelijke DAB-capaciteit te starten. Hierdoor zal Duitsland voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether krijgen. Tot nu toe kent Duitsland alleen landelijke commerciële radio via de kabel en satelliet. Het landelijke multiplex zal in het westen en zuidwesten uit gaan zenden op kanaal 5A, terwijl in het noorden, midden, oosten en zuidoosten kanaal 5C wordt ingezet. In totaal kunnen 15 radiostations in DAB+ gaan uitzenden via deze frequenties, waarvan er vijf publiek zullen zijn.

In totaal kreeg de ALM negen aanvragen binnen voor capaciteit op het landelijke multiplex. Dit zijn: Entspannungsradio voor het programma Lounge FM, ERF Medien voor het christelijke programma ERF Radio, Media Broadcast voor telemediadiensten, Neue Welle Rundfunk-Verwaltungsgesellschaft voor het programma met de werktitel Radio Rauschgold, Radio (Energy) 97,1 MHz Hamburg voor het programma Energy, Regiocast Digital, SV Teleradio Produktions- und Beteiligungsgesellschaft für elektronische Medien voor het programma met de werktitel Süddeutsche Zeitung Radio, The Walt Disney Company voor het programma Radio Disney en United Christian Broadcasters.

Enige tijd gingen de geruchten dat Red Bull de Duitse radiomarkt wilde betreden door een aanvraag te doen voor DAB-capaciteit. Dit werd echter gelijk ontkent door de fabrikant van het populaire energiedrankje. Uit de lijst van de ALM blijkt dat Red Bull ook geen aanvraag heeft gedaan.

Het landelijke multiplex zal in het westen en zuidwesten uit gaan zenden op kanaal 5A, terwijl in het noorden, midden, oosten en zuidoosten kanaal 5C wordt ingezet. In totaal kunnen 15 radiostations in DAB+ gaan uitzenden via deze frequenties, waarvan er vijf publiek zullen zijn. Media Broadcast, eigendom van het Franse TDF, zal het landelijke multiplex gaan beheren. Het is de bedoeling dat in september 2011 de eerste 35 zenders aan staan, waardoor ontvangst in en om alle grote steden mogelijk is. Vier jaar later moet het aantal zenders al opgelopen zijn tot 110, waarmee meer dan 90% van de Duitsers DAB kan ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen