Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De Snowpocalypse van 2010 (104)

Columns

Er is een beetje sneeuw gevallen hier in Washington. Bij mij thuis 60-70 cm. In deze podcastcolumn een indruk van hoe het klonk in de lokale media.

De Snowpocalypse van 2010 (104) Allereerst moest er natuurlijk een naam gevonden worden. Daar is het Amerikaans-Engels geweldig voor. De lokale media kwamen met The Snowpocalypse en president Obama had het over Snowmageddon. Elders in de media waren er nog meer fantastische woordspelingen. Flurricane, Snowlocaust, Flakocide, Snownami en ga zo maar door.

Terwijl lokale tv-stations hun programmering onderbraken om continu over de exflurmination te berichten, klonken voor de storm onheilspellende waarschuwingen op het lokale nieuwstation 103.5 WTOP Radio. Uiteraard klinkt alles beter in de podcast die je kunt downloaden via radio.nl/podcast. (Klik hier om de MP3 zelf te beluisteren / downloaden)

"Zorg er voor dat je verse batterijen in je draagbare radio hebt, want als de stoom uit valt, dan zijn wij je levenslijn. Zet je radio alvast op 103.5FM. Wij houden je de hele storm op de hoogte."

Het weerbericht klonk op sommige stations redelijk rustig.

"Vandaag gaat het sneeuwen. Normale sneeuwval door de dag, met 5-10 cm sneeuw tegen de avond. Er is een sneeuwalarm tot morgenavond 10 uur. Zware sneeuwval door de nacht. Het lage druk gebied blijft vlak voor de kust hangen met veel wind aan de kust. Stevige wind uit het noordoosten, 30-40 km/u tot 50km/u.

Minimumtemperatuur rond de -5ºC. Het blijft morgen sneeuwen tot in de avond. 45-60cm sneeuw. Maximumtempertatuur morgen rond het vriespunt. Zondag ook rond het vriespunt met lichte bewolking."

De weerman van Accuweather.com - hield het niet meer. Accuweather.com is één van de weersvoorspellingaanbieders die veel door lokale stations gebruikt wordt. Jim Kosek kreeg een echt snowgasm (filmpje).

"Oh boy. 35-50 cm sneeuw. Oh boy. Wel. Ik ben Accuweather.com weerman Jim Kosek. Onze paralyserende, verlammende, RECORDSTORM KOMT VANDAAG! Zucht. Versperde wegen. Honderden afgelaste vluchten. Tienduizenden zonder stroom. Misschien wel honderdduizenden. Ja. Eerst probleem voor vandaag: 2 ºC. Als de sneeuw valt, zakt de temperatuur onder het vriespunt, en bevriest alles wat eerst nog gesmolten was tot IJZEL. En dat is maar één probleem.

Probleem nummer twee: vijfendertig tot vijf-tig cen-ti-meter SNEEEEEEUW. Tot zaterdagmiddag. Derde probleem? WIND! OOOOH ÉÉN TOT ANDERHALVE METER opgeblazen sneeuw. DUS JE SCHUIFT JE PAADJE SCHOON. BLAAST DE WIND HET WEER TERUG. JE SCHUIFT WEER. DE WIND WAAIT HET TERUG. DUS AAAAAAAAAAHHHH!!!!

Kan ik een enkeltje New Oreans krijgen? [De New Orleans Saints spelen in Miami tegen de Indianapolis Colts voor de Superbowl – red]. De zon komt zondag en maandag terug. En dinsdag? Meer sneeuw. Ik ben Jim Kosec. Oh boy."

En dan denk je dat hij overdrijft, maar hij had gewoon gelijk. Rond de 200.000 mensen verloren stroom. In Amerika lopen veel stroomlijnen nog bovengronds en dan is het iedere keer prijs als het een beetje waait en er takken afbreken en bomen omvallen. ABC 7, een lokale tv-zender heeft een verslag uit de buitenwijken van Washington in Maryland.

"Dagen na dé sneeuwstorm van 2010 zitten mensen hier in Montgomery County niet alleen vast, maar ook zonder stroom." Een bewoner vertelt dat het een graad of zes is in zijn huiskamer. "Gelukkig kreeg hij een uitnodiging van vrienden die nog wel stroom hebben, een teken dat deze storm het beste uit mensen naar voren brengt onder de meest verschrikkelijke omstandigheden.

Buren helpen buren onder deze extreme omstandigheden met het weghalen van omgevallen bomen die wegen versperren en stroomdraden naar beneden halen. Stroombedrijven zeggen dat de meeste klanten binnen een paar dagen weer stroom krijgen. En da's maar goed ook, want een buurtbewoner gaf aan dat hij genoeg krijgt van het binnen zitten. Ondanks de dagenlange ellende probeert hij nog wel te genieten van het winterweer."
 
Voor de storm doet WTOP veel verhalen over de voorbereidingen.

"In Virginia, Maryland en Washington, DC is de noodtoestand al uitgeroepen. Er wordt gewaarschuwd voor een white-out. De lokale sneeuwruimers zijn er klaar voor met honderden auto's en medewerkers. Melk, groente en fruit raken op in de supermarkt."

Inmiddels is de storm over. Er is 60-70 cm sneeuw gevallen. Dit is een mooie time-lapse van de sneeuwval.

Zelf heb ik gisteren een uur of vijf besteed aan het uitgraven van mijn auto. (dit is echt waar) In de supermarkt zijn inderdaad veel schappen leeg. Brood, melk, vlees, kaas, en diepvriespizza's. Allemaal lege schappen.

Het dagelijkse leven ligt vrijwel compleet stil. Mensen kunnen niet meer naar hun werk, als dat nog moet, vuilnis wordt niet meer opgehaald, en scholen zitten de hele week dicht. De post wordt nog wel bezorgd. "Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from the swift completion of their appointed rounds" is immers het officieuze motto van de Amerikaanse (overheids)post.

Is het dan allemaal ellende? Natuurlijk niet. Alles ziet er fantastisch uit in de sneeuw, en in hartje Washington worden massale sneeuwbalgevechten (voor volwassenen) georganiseerd.

Op het nationale nieuws van CNN Radio, dat ik hoorde op The Big Talker 1580 WHFS is de storm inmiddels verdrongen tot het derde item van het nieuws. Het eerste item was de moordzaak tegen de arts van Michael Jackson. Het tweede item was de winst van de New Orleans Saints in de Superbowl, waarbij in de feestelijkheden overigens drie mensen zijn neergeschoten.

Inmiddels is het trouwens ook duidelijk dat deze Superbowl het best bekeken programma ooit in de VS is. Het oude record stond op naam van de laatste aflevering van M*A*S*H uit 1983. Maar dan is er toch nog een update over de sneeuwstorm.

"De nationale hoofdstad is zich nog steeds aan het uitgraven naar de sneeuwstorm van dit weekend. De Federale Overheid en lokale overheden zijn grotendeels gesloten. Maar volgens onze CNN weerman komt er nog meer sneeuw aan van Chicago tot New York."

De afstand Chicago-New York is te vergelijken met Amsterdam-Warschau.

Opmerkelijk is trouwens dat The Big Talker het neutrale CNN Radio als nieuws gekozen heeft en niet het conservatievere FOXNEWS. The line-up van The Big Talker bestaat uit fijne rechtse ballen zoals Glen Beck, Fred Thompson (de rechter uit Law & Order), Dennis Miller (de enige rechtse komiek in de VS) en Lou Dobbs, die recent nog van CNN gemieterd werd.

Muziekstations doen overingens maar weinig met het sneeuwnieuws. De meeste stations hebben amper nieuws. Aangezien de meeste DJ's presentatierobots zijn die niet meer mogen roepen dan de naam van het station en de slogan, hoor je wat dat betreft weinig tussen de hits en kneiters. Behalve natuurlijk in de ochtendshows, die wel vol met gebabbel zitten.

Maar het is nog niet over. Herinner je je nog dat Jim Kosek eerder waarschuwde voor meer sneeuw op dinsdag of woensdag? Nou, die komt er ook. Op 92.5 WINC FM, een lokaal popstations dat zich richt op de verre westelijke buitenwijken van Washington, doet het nieuws uitgebreid verslag.

"Net toen je dacht dat het voorbij was, komt er meer! Volgens het weerbericht komt er weer 15-35 cm sneeuw aan, met tot 50 cm voor het gebied om Washington. De minimumtemperaturen zakken weer flink onder nul met vannacht rond de -10ºC. De wegen worden langzaam weer begaanbaar gemaakt, maar veel wegen zijn nog in slechte of matige staat, dus is het advies om alleen te rijden als het echt nodig is. Sneeuwschuivers gaan door met hun werk en geven aan dat lege wegen zonder geparkeerde auto's hun werk makkelijker maken. Artsen raden aan rustig aan te doen met sneeuw schuiven omdat je er makkelijk een hartaanval van kunt krijgen.

De drie vliegvelden doen hun best om weer normaal te opereren, maar de achterstand is nog groot. De metro rijdt alleen ondergrond en VRE [de lokale treindienst in Virginia – red] rijdt niet. Uitgevallen stroom wordt langzaam hersteld. Dominion Virginia Power denkt vanavond 98% van zijn klanten weer aangesloten te hebben, maar er blijven nog 9500 huizen zonder stroom. Allegheny Power heeft ook nog 5600 klanten zonder stroom, en kan geen hersteltijd aangeven. Veel scholen blijven gesloten."

De DJ van dienst ziet het niet meer zitten:

"Waar moeten we die extra 15-30 cm sneeuw nu weer laten? Zucht. We zien morgen wel. Nou, laten we eerst maar eens naar huis gaan ons druk maken over vandaag."

Op FOX 5, een lokaal tv station, heerst dezelfde sfeer tijdens het nieuws en het weerbericht. De nieuwslezers leggen uit dat zij in een hotel bij de studio slapen omdat ze echt op hun werk moeten zijn. Ze komen er wel. Langszaam en voorzichtig. Althans, voorlopig. Want, zo vertelt de weerman, er komt nieuw slecht weer aan. Ach, wat maakt nog 20 cm uit? Het huidige weer is koud, maar het is nog even zonnig. De volgende sneeuwstorm komt er aan vanuit Memphis, TN en komt langs ze (oost)kust omhoog. Morgen wordt het weer bewolkt, en het begint met sneeuw rond 15-16h in de middag. In Baltimore, Philadelphia, New York en Boston gaat het ook flink sneeuwen. Iedereen krijgt minimaal 10-15 cm, met hier en daar wat ijzel en bevroren regen.

In het winkelcentrum waar ik voor de storm was bleven ook veel verkopers in een hotel aan de overkant slapen. De pizzabakker die ik vroeg of hij wel klandizie verwachtte maakte zich geen zorgen.

"Die verkopers moeten ook eten, en die gaan voorlopig nergens heen."

Kortom, het sneeuwt hier meer dan tevoren. Of zoals commentator Chris Corr het verwoort:

"Toen ik het nieuws hoorde dat er nog een voet sneeuw aankwam, dacht ik: Laat maar komen! We kunnen nu net zo goed voor het sneeuwrecord aller tijden gaan. Alle paniek die normaliter hier in DC rond gaat als er een beetje sneeuw valt, is nu toch weg. We kunnen het nu aan. Zie het als volgt. Als de komende generatie iemand klaagt over de sneeuw in DC, kunnen wij gewoon zeggen: "Ach, da's niks. Ik was er bij in de winter '10. Dat was pas sneeuw!". Al helpt dat nu niks tegen de spierpijn van het sneeuwschuiven." [VRR]

Gerelateerde Artikelen