Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe lokale radiostations voor het Duitse Saarland

Medianieuws

De Duitse deelstaat Saarland is binnen enkele maanden twee commerciële lokale radiostations rijker. Afgelopen week maakte de regionale mediaraad LMS bekend dat ‘The Radio Group’ drie FM-frequenties krijgt voor Radio Merzig en Radio Neunkirchen. Het betreft hier twee voormalige frequenties van het failliete Antenne West en een voormalige frequentie van Big FM.

Nieuwe lokale radiostations voor het Duitse Saarland De frequenties 105.1 FM in Merzig en 106.1 FM in Mettlach werden oorspronkelijk toegewezen Antenne West voor het programma ‘Antenne West studio Merzig’.

Eind vorig jaar kreeg Antenne West echter flinke financiële problemen, waarna noodgedwongen faillissement werd aangevraagd. De twee FM-frequenties werden teruggegeven aan de regionale mediaraad, die besloot om ze opnieuw te verdelen.

De frequentie 94.6 FM in Neunkirchen werd tot voor kort gebruikt door de commerciële jongerenzender Big FM. Dit station is echter in de regio Neunkirchen ook al te ontvangen via de frequenties 94.2 FM (vanuit Saarbrücken) en 96.8 FM (vanuit Sulzbach). Besloten is daarom om de frequentie terug te geven aan de mediaraad om deze aan andere partijen ter beschikking te stellen.

Voor de twee FM-frequenties in Merzig en Mettlach kreeg de LMS twee aanvragen binnen: Funkhaus Saar, onderdeel van The Radio Group, en Klassik Radio. Voor de FM-frequentie in Neunkirchen kwamen vier aanvragen binnen. Naast Funkhaus Saar en Klassik Radio waren dit Radio Salü voor het programma Classic Rock Radio en M7 Agentur voor de programma’s Job Radio en Starland Radio.

Vorige week besloot de LMS om beide kavels aan Funkhaus Saar toe te wijzen. The Radio Group zal daarom binnen drie maanden met Radio Merzig en Radio Neunkirchen starten. Beide stations zullen een uitgebreid muziekrepertoire gaan brengen, van oldies tot schlagers en actuele muziek, afgewisseld met lokale informatie. Met de nieuwe frequenties komt het aantal radiostations van The Radio Group in Saarland op drie. Sinds een kleine twee jaar exploiteert het namelijk al Radio 99 6 in Saarbrücken. Daarnaast verzorgt het ook de programma’s van Antenne Koblenz, Radio Cottbus en zes lokale stations in Rijnland Palts, waaronder Antenne Kaiserslautern en Antenne Pfaltz.

Inmiddels is ook de LMK, de mediaraad voor de deelstaat Rijnland Palts, gestart met de herverdeling van zes voormalige frequenties van Antenne West. Het gaat hierbij om de frequenties Daun 92.2 FM, Trier 88.4 FM, Trierweiler 94.7 FM, Wittlich 94.7 FM en Bitburg/Welschbillig 87.8 FM. Verwacht dat ook hier The Radio Group zal gaan inschrijven voor diverse lokale radiostations. Momenteel verzorgt dit bedrijf op de frequenties 88.4, 94.7 en 87.8 FM al een noodprogramma met non-stop muziek en elk half uur een nieuwsbulletin. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen