Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Olympische pers, kijk uit voor Stephen Colbert (105)

Columns

Deze column is voor een heel klein select publiek: de Nederlandse Olympische pers. Deze column is waarschijnlijk ook te laat, want de meeste daarvan zitten al in Vancouver. Deze column is een waarschuwing: Kijk uit voor Stephen Colbert!

Olympische pers, kijk uit voor Stephen Colbert (105) Een paar jaar geleden heb ik al een uitgebreid verslag gedaan over The Colbert Report, de comedieshow van Stephen Colbert, waarin hij de Amerikaanse pers en het nieuws belachelijk maakt. Inmiddels heeft Colbert niet stil gezeten. Hij heeft vrijwel iedere prijs gewonnen die je kunt bedenken. Een Emmy voor zijn show, een Grammy voor zijn kerstalbum (met o.a. Elvis Costello, Willie Nelson en John Legend).

Colbert heeft zelfs geprobeerd om in South Carolina zichzelf verkiesbaar te stellen als kandidaat voor het presidentschap. Als democraat en republikein tegelijk! En gesponsord door Doritos. Helaas waren noch de Zuid-Caroliniaanse democratische partij, noch de Zuid Caroliniaanse-republikeinse partij gek genoeg om hem een kans te geven.

Colbert was ook de eerste die een week lang een Amerikaans programma uit Irak maakte. Vanuit het waterpaleis van Saddam Houssein. Compleet met cameos van de hele legertop, en vrijwel alle nog levende oud-presidenten. President Obama gaf als commander in chief zelfs een directe order aan generaal Ray Odierno, het hoofd van de internationale strijdkrachten in Irak, om Colbert's hoofd dan maar kaal te scheren, zoals gebruikelijk is bij Amerikaanse soldaten.

Parallel aan de uitzendingen heeft Colbert inmiddels ook tonnen ingezameld voor terugkomende soldaten die hulpbehoevend zijn. Colbert's fans, die hij liefkozend The Colbert Nation noemt zijn erg vrijgevend.

Die vrijgevigheid bracht Colbert op een nieuw idee, toen de Nederlandse DSB Bank failliet ging. Daardoor kwam niet alleen de DSB ploeg in de financiële problemen, maar ook het Amerikaanse Olympische schaatsteam. En dus stelde Colbert zijn Nation voor om het Amerikaanse Olympische schaatsteam te sponsoren. Binnen no-time was de benodigde drie ton binnen, en The Colbert Nation is nu officieel de hoofdsponsor van het Amerikaanse schaatsteam. Misschien heb je de banners al gezien tijdens de laatste paar wedstrijden.

Uiteraard was sponsoring alleen niet genoeg voor Colbert. Hij heeft auditie gedaan bij diverse sportteams en heeft zich inmiddels binnengedrongen als assistent-sportpsycholoog van het Amerikaanse Olympsiche schaatsteam. Hij stond op de cover van Sports Illustrated, een zeer heilige plek voor sporters.

Tot slot was er nog het probleem dat de Olympische beeldrechten in Amerika van NBC zijn. Comedy Central, waarop Colbert's show wordt uitgezonden behoort tot Viacom, dat verder onder andere CBS, CNN, MTV, en Paramount pictures bezit. De rechten zijn in Amerika zo exclusief dat CNN in 1996 niet vanaf zijn eigen gebouwen het Olympische terrein in Atlanta mocht filmen toen de spelen daar werden gehouden. Maar ook dit is geen probleem voor Colbert, die zichzelf dan gewoon laat aannemen als speciale commentator bij NBC Sports.

De afgelopen week heeft Colbert als in Vancouver items opgenomen voor zijn show die volgende week uit Vancouver komt. Colbert heeft de afgelopen maanden al meermalen duidelijk gemaakt dat Nederlanders voorlopig bij hem niet op enige gratie hoeven te rekenen. Afgelopen dinsdag werd zelfs duidelijk dat Colbert de Nederlandse eetgewoonten heeft bestudeerd, en donders goed weet dat wij graag boerenkool met rookworst eten en haring met uitjes. Hij spreekt zelfs een paar woordjes Nederlands, zoals "asjeblief" (je kunt de aflevering bekijken via de link hieronder).

Kortom, Nederlandse schaatsers en pers, kijk uit voor Stephen Colbert! [VRR]

Gerelateerde Artikelen