Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe hoop voor Energy Zürich

Medianieuws

Er bestaat alsnog een kans dat de hitzender Energy in het Zwitserse Zürich kan blijven uitzenden via de ether. Vorige maand werd bekend dat het station zijn FM-frequenties definitief zou gaan verliezen, maar mediaregulator Bakom heeft ontdekt dat er toch nog een frequentie beschikbaar is in de stad. Of Energy deze frequentie mag gebruiken hangt echter grotendeels af van de andere radiostations in Zürich.

Nieuwe hoop voor Energy Zürich In november 2008 werd bekend dat Energy uit de ether van Zürich moet verdwijnen. Het verlies van de FM-frequenties is het gevolg van een grootschalige herverdeling van licenties voor commerciële radio in Zwitserland. In de regio Zürich werden drie licenties zonder clausule verdeeld. Deze werden echter toegewezen aan Radio 24, Radio Zürisee en ‘nieuwkomer’ Radio 1.

Het besluit om Energy uit de ether van Zürich te verbannen deed veel stof opwaaien. Zeker omdat ‘de zwarte panter’ verreweg de populairste commerciële radiozender onder jongeren is. En dus werd er onder druk van de lokale politiek onderzocht of er alsnog ruimte op de FM-band kan worden vrijgemaakt voor de hitzender.

In maart van dit jaar werd bekend dat er geen extra FM-frequenties beschikbaar waren om Energy in de ether te houden en dus was de gang naar de rechter de laatste strohalm voor het station. Deze wees vorige maand het bezwaar dat Energy had aangetekend tegen de uitkomst van de herverdeling af. Hierdoor moet Energy haar uitzendingen via FM op korte termijn staken.

Energy gaf aan dat het een doorstart via kabel, internet en Digital Audio Broadcasting (DAB). Om dit mogelijk te maken begon de hitzender te lobbyen voor een zogenaamde overgangsfrequentie. En met succes, want volgens Bakom is er nu opeens wel een FM-frequentie beschikbaar in de stad Zürich.

Om de overgangsfrequentie mogelijk te maken zal er geschoven gaan worden met een aantal radiostations. Zo zou de publieke zender DRS2 in eerste instantie van de sterke frequentie 106.7 FM naar de zwakkere frequentie 94.2 FM verhuizen. Dit omdat het station in delen van Zürich ook via andere frequenties te ontvangen is. Volgens de nieuwe plannen gaat DRS2 verhuizen naar de nieuwe frequentie 99.6 FM. De 94.2 FM zou dan ingezet kunnen gaan worden als overgangsfrequentie voor Energy.

De politiek dient echter nog wel goedkeuring te geven voor de overgangsfrequentie. Ook de andere commerciële radiostations in Zürich, die wel een licentie en FM-frequentie verkregen, dienen hun goedkeuring te geven. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen