Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Deense publieke radio in 2010 over DAB+

DAB

De Deense publieke radio DR zal in 2010 de eerste stations gaan uitzenden via de tweede generatie Digital Audio Broadcasting, DAB+. Momenteel maakt de omroep nog gebruik van de oude standaard voor DAB-uitzendingen, maar een nieuwe mediawet maakt het mogelijk dat er ook in DAB+ uitgezonden mag gaan worden, zo meldt de website RadioNyt.

Deense publieke radio in 2010 over DAB+ Sinds 2002 zendt de DR uit via DAB. Momenteel zijn er twee landelijke multiplexen in de lucht waarop de stations, P1, P2, P3 en het landelijke raamprogramma van het regionale netwerk P4 te beluisteren zijn. Daarnaast zendt de omroep ook nog 12 themakanalen uit via DAB. Ook maken de commerciële stations Radio 100FM, Radio Soft en Nova FM sinds enkele jaren gebruik van ruimte op één van deze multiplex.

Doordat nog steeds middels de verouderde MP2-standaard wordt uitgezonden, zenden de meeste stations uit met een bitrate van 128 kbps, waardoor de geluidskwaliteit vaak nog slechter dan FM is. Om deze problemen op te lossen en meer ruimte te maken voor nieuwe stations, heeft de DR toestemming gekregen om te gaan uitzenden middels DAB+. Deze nieuwe standaard voor DAB maakt gebruik van MP4 techniek in combinatie met het AAC+ codec. Hierdoor kan er met minder bandbreedte worden uitgezonden dan bij de oude MP2-standaard het geval is. Daarnaast wordt ook de geluidskwaliteit flink verbeterd.

Vanaf 2010 zal de DR geleidelijk gaan overschakelen naar DAB+. De radiostations P1, P2, P3 en P4 zullen de komende jaren ook nog via de oude standaard blijven uitzenden. Dit om te voorkomen dat de ruim 1,3 miljoen verkochte DAB-ontvangers in Denemarken in één klap waardeloos worden. De meeste ontvangers die de afgelopen jaren zijn verkocht, zijn namelijk (nog) niet geschikt om DAB+ uitzendingen te kunnen ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen