Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitse en Zwitserse commerciële radio ziet niets in DAB

DAB

Het ziet er naar uit dat de ‘herstart’ van Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland al als mislukt mag worden beschouwd nog voordat er daadwerkelijk gestart is. Afgelopen week liet de Verbandes Privater Rundfunk und Telekommunikation (VPRT), dat een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigt, weten niet langer te willen investeren in DAB. Ook de VSP, dat een groot aantal Zwitserse radiostations vertegenwoordigt, heeft een soortgelijk standpunt ingenomen.

Duitse en Zwitserse commerciële radio ziet niets in DAB In maart van dit jaar werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Daarbij zou Duitsland een landelijk multiplex krijgen, waarop in DAB+ of DMB 10 tot 15 stations kunnen gaan uitzenden. Daarnaast zouden er in elke deelstaat nog twee a drie regionale multiplexen komen, voor de regionale en lokale radiostations.

Momenteel wordt er in de regio Leipzig al druk getest met DAB+. Hier zijn de publieke stations MDR Info, MDR Klassik en MDR Sputnik, alsmede de commerciële stations Rockland en 90Elf al in de nieuwe DAB-standaard te ontvangen.

Toch lijkt de herstart van DAB in Duitsland al uit te lopen op een fiasco voordat er überhaupt gestart is. Afgelopen week liet de VPRT weten niet langer te willen investeren in DAB. Volgens de organisatie, dat een groot deel van de commerciële radiostations in Duitsland vertegenwoordigd, vergt het uitzenden via DAB te hoge investeringen, waarvan het nog maar sterk de vraag is of die ooit terugverdient zullen worden. De VPRT is namelijk nogal sceptisch over het mogelijke succes van DAB. Inmiddels wordt overigens al gekscherend gesproken over DABistan.

Door het uitstappen van de commerciële radiostations bij de implementatie van DAB, is het sterk de vraag of ook de publieke omroepen verder willen of kunnen investeren in DAB. De ARD heeft namelijk een startsubsidie van 30 miljoen euro aangevraagd voor de herstart. In juli zal de KEF beslissen of deze zal worden toegewezen. De KEF is een commissie dat de financiën van de publieke omroepen toetst, het kijk- en luistergeld bepaald, alsmede subsidies toekent. De vraag is nu of de KEF deze subsidie zal toewijzen, wetende dat de kans dat DAB een succes gaat worden klein is.

Naar aanleiding van het besluit van de Duitse commerciële stations, hebben nu ook de Duitstalige commerciële stations in Zwitserland bekend gemaakt geen heil meer te zien in DAB. Al in 2007 gaf mediaregulator BAKOM aan zeven radiostations, die niet via FM of AM uitzenden, een licentie om uit te zenden via DAB. Echter, tot op vandaag de dag zijn deze stations nog niet gestart met uitzenden via DAB. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen