Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bauer schrapt lokale programma’s Schotse AM-stations

Medianieuws

Bauer Media zet het mes in haar Schotse middengolfstations. Met ingang van vandaag (15 juni) verliezen Clyde 2 in Glasgow, Forth 2 in Edinburgh, Tay AM in Dundee, Northsound 2 in Aberdeen en Westsound AM in Ayr grotendeels hun lokale programma’s. In plaats hiervan worden 15 uur per dag netwerkprogramma’s uitgezonden. Verwacht wordt dat tientallen deejays op straat komen te staan.

Bauer schrapt lokale programma’s Schotse AM-stations De middengolfstations van Bauer Media (voorheen Emap) in Schotland zonden tot nu toe nog 24 uur per dag lokale programma’s uit. Een unieke situatie, want de meeste lokale AM-stations in het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels opgeslokt door de oldiesnetwerken Gold en Magic. Over het algemeen zien de lokale AM-stations hun luistercijfers jaarlijks afnemen. Steeds minder mensen luisteren er namelijk naar de middengolf.

In Schotland zijn de AM-stations echter nog behoorlijk populair. Tay AM scoort bijvoorbeeld nog een marktaandeel van ruim 12%. Maar met een mix van hits van de jaren ’60 tot en met ’90 zijn het vooral de oudere luisteraars die op deze stations afstemmen. Eigenaar Bauer besloten om flink te gaan snijden in de kosten van deze stations. Als gevolg hiervan komen de lokale programma’s grotendeels te vervallen en zullen 15 uur per dag netwerkprogramma’s worden uitgezonden. Alleen de ochtendshow zal nog lokaal zijn, alsmede non-stop muziek tijdens de nacht. In het weekend zal alleen tussen 10 en 14 uur lokaal worden uitgezonden.

De programmering op werkdagen zal er nu als volgt uitzien. Tussen 7 en 11 uur een lokale ochtendshow. Daarna tussen 11 en 15 uur Darran Adam. Tussen 15 en 19 uur Gary Marshall, gevolgd door drie uur Jim Symonn. Martin Landles vult tenslotte de uren tot 2 uur, waarna de nacht wordt gevuld met non-stop muziek.

Door het schrappen van de lokale programma’s zullen waarschijnlijk tientallen deejays op straat komen te staan. Sommige van deze deejays waren al meer dan 20 jaar werkzaam voor hun station. Daarnaast komen door de veranderingen diverse populaire bel- en discussieprogramma’s tijdens de avonduren te vervallen.

Het schrappen van de lokale programma’s betekent overigens niet dat luisteraars verstoken blijven van lokale informatie. De netwerkprogramma’s zullen namelijk op vaste tijden onderbroken worden door lokale ‘drop-ins’ als reclame, nieuws, weer en verkeer.

Vooralsnog zullen de middengolfstations wel gewoon hun lokale naam houden. De vraag is alleen hoe lang dit nog zal blijven. Voor het maken van netwerkprogramma’s is het natuurlijk veel makkelijker als al deze stations dezelfde naam hebben. Deejays kunnen dan gewoon de naam van het station noemen tijdens de uitzending en ook de jingles kunnen dan hetzelfde zijn. Daarnaast is Bauer Media al eigenaar van het oldiesnetwerk Magic AM in het noorden van Engeland. Het zou nog maar een kleine stap zijn om dit ook naar Schotland uit te breiden.

De wijzigingen bij de middengolfstations zijn niet de eerste bezuinigingen die Bauer doorvoert. Vorig jaar zomer werden al netwerkprogramma’s geïntroduceerd tijdens de avonduren bij de FM-stations in Schotland. In Birmingham werd recent nog het complete nieuwsteam op straat gezet bij de rockzender Kerrang Radio. De nieuwsuitzendingen op dit station worden nu verzorgd door Key 103 uit Manchester. Eerder staakte Kerrang al, samen met Q, Smash Hits, Heat Radio en The Hits, de uitzendingen via de satelliet. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen