Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Barre tijden voor Engelse lokale radio

Medianieuws

Het zijn momenteel barre tijden voor vele Engelse commerciële lokale radiostations. Door tegenvallende reclame-inkomsten en de financiële crisis hebben vooral de kleine radiostations grote moeite om het hoofd boven water te houden. Dit jaar hebben al vier lokale radiostations hun uitzendingen gestaakt, terwijl nummer vijf en zes zich al aanmelden, zo meldt RadioToday.

Barre tijden voor Engelse lokale radioPennine FM
In Huddersfield, een plaats met ruim 140.000 inwoners in het graafschap West Yorkshire, staat Pennine FM op het punt om de stekker eruit te trekken. Sinds afgelopen woensdag zijn de gepresenteerde uitzendingen gestaakt en zendt het station uitsluitend non-stop muziek uit in een loop van twee uur. De studio is al dagen onbemand, terwijl de eigenaren onbereikbaar zijn voor commentaar. Volgens geruchten zou de radiozender onder curatele staan. Onduidelijk is wanneer de uitzendingen geheel gestaakt gaan worden. Door uitsluitend non-stop muziek uit te zenden riskeert Pennine FM namelijk een ‘gele kaart’ van mediawaakhond Ofcom.

Pennine FM startte in maart 2008 al opvolger van Home FM. De wijziging was het gevolg van de verkoop van het station door The Local Radio Company (TLRC) aan de leiding van het radiostation. Volgens de laatste luistercijfers trekt het station wekelijks 20.000 luisteraars, want goed is voor een marktaandeel van 3%.

Zee Radio
Londen dreigt afscheid te moeten gaan nemen van het Bollywood station van de stad: Zee Radio. Het station, dat uitzendt op AM 558, DAB en internet, staat momenteel te koop. Eigenaar Zee Network UK heeft besloten om zich te gaan concentreren op televisie. Mocht er voor eind deze maand geen nieuwe eigenaar gevonden worden, dan gaat de stekker er na een jaar al uit bij Zee Radio.

Abbey FM
Dat het slecht gaat met de kleinere lokale radiostations in het Verenigd Koninkrijk werd begin dit jaar goed duidelijk. Eind januari staakte Abbey FM in Barrow-in-Furness, in Cumbria, de uitzendingen. Eigenaren CN Group, TLRC en The Radio Business hadden het station kort daarvoor onder curatele laten stellen. Nadat de CN Group, voor 30% eigenaar van het station, besloot om geen geld meer in Abbey FM te steken, stevende het station af op faillissement.

Mersey 106.7
Op 1 april 2009 viel het doek voor station nummer twee: Mersey 106.7 in Knowsley nabij Liverpool. De problemen begonnen in oktober 2008, toen het station nog KCR FM heette, noodgedwongen dagenlang non-stop muziek moest uitzenden. Omdat de huur van het pand, waarin de studio was gevestigd, al enige tijd niet betaald was, besloot de eigenaar de toegang tot het pand te blokkeren. Het gevolg was dat KCR FM een gele kaart kreeg van Ofcom.

Het radiostation werd kort daarna verkocht en omgedoopt tot Mersey 106.7. Maar ook de nieuwe eigenaren kregen het station niet meer op de rit, waarna Ofcom besloot om de licentie in te trekken.

Time 106.8 en South London Radio
Begin deze maand vielen ook twee kleine lokale stations in Londen om. Time 106.8 in Greenwich en South London Radio in Lewisham en Bromley. Beide stations stonden al enige maanden in de etalage en werden uiteindelijk verkocht. Na een week werd al duidelijk dat de nieuwe eigenaar zijn verplichtingen niet kon nakomen. Het personeel heeft sinds februari geen loon meer ontvangen.

Time 106.8 was goed voor 14.000 luisteraars per week, terwijl South London Radio genoegen moest nemen met slechts 7000 luisteraars per week.

Eind nog niet in zicht
De verwachting is dat het niet bij zes stations zal blijven. Volgens John Myers, voormalig baas van de Guardian Media Group, staan er nog zeker 50 lokale stations op springen als de regelgeving niet snel versoepeld wordt. Volgens Myers wordt het tijd dat lokale stations niet meer worden beoordeeld op hun lokale programma’s, maar op hun lokale impact. Ook zou het niet uit moeten maken waar een station gevestigd is en zou de regelgeving met betrekking tot het muziekbeleid op de schop moeten. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen