Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio Regenbogen test opnieuw HD-Radio In Duitsland

DAB

De commerciële zender Radio Regenbogen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg test opnieuw met HD (Hybrid Digital) Radio. Via de etherfrequentie 102.8 FM in de regio Mannheim/Heidelberg worden momenteel zowel Radio Regenbogen zelf, alsmede een tweetal themazenders in HD uitgezonden. Tijdens deze tweede test wordt er vooral gekeken naar de kwaliteit van de uitzendingen en de ontvangst binnenshuis.

Radio Regenbogen test opnieuw HD-Radio In Duitsland Vorig jaar augustus ging Radio Regenbogen als eerste zender in Duitsland testen met HD-Radio. Via de gewone (analoge) FM-radio zal op 102.8 FM het normale programma van Radio Regenbogen te ontvangen zijn. Middels een speciale HD-ontvanger waren, naast het digitale signaal van Radio Regenbogen, ook de themazenders Regenbogen Gold en Regenbogen Comedy te ontvangen. Het HD signaal werd echter wel met een beperkt vermogen uitgezonden, want terwijl het analoge signaal met 50kW wordt uitgezonden, was het vermogen van het HD-signaal slechts 300W.

Tijdens deze eerste test, die tot maart 2008 duurde, werd vooral gekeken of de techniek van HD-Radio geschikt was voor Europa. Tijdens de tweede test, die vorige week gestart is, wordt vooral naar de verschillende uitzendkwaliteiten, de ontvangst van zowel het digitale als het analoge signaal, alsmede naar het ontvangst binnenshuis gekeken. Ook nu worden weer drie stations in HD uitgezonden: Radio Regenbogen, Regenbogen Gold en Regenbogen Stars.

Overigens bleek uit de eerste testresultaten al gelijk het probleem dat ook in de Verenigde Staten opduikt. Zwakkere zenders op 0,2 MHz afstand van de 102.8 FM worden in de regio Heidelberg gestoord door het HD-signaal. Voorheen was bijvoorbeeld Antenne Bayern op 103.0 FM en France Bleu op 102.6 FM nog op de autoradio te horen, maar dit is sinds kort dus wederom niet meer mogelijk. In plaats hiervan is er ruis te horen.

HD-Radio wordt momenteel in een rap tempo in de Verenigde Staten ingevoerd. Hier zenden momenteel al meer dan 1800 radiostations uit met dit digitale systeem. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM en AM uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen