Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oostenrijk staakt testuitzendingen DAB

DAB

Oostenrijk stopt met het testen van Digital Audio Broadcasting (DAB). Na ruim acht jaar hebben de Oostenrijkse publieke omroep ORF en zenderexploitant ORS besloten om de stekker uit het project te trekken. Reden voor de stopzetting is, dat er nog steeds niet is bepaald of DAB überhaupt wel de opvolger van FM en AM wordt.

Oostenrijk staakt testuitzendingen DAB Sinds 1999 kunnen inwoners van de stad Wenen de vier radiostations (Österreich 1, Radio Wien, Hitradio Ö3 en FM4) van de ORF via DAB ontvangen. De publieke omroep en de ORS wilden hiermee testen hoe het DAB-zenderpark het beste opgezet kon worden. Daarom werd er vanaf drie locaties uitgezonden: Bisamberg (ten noorden van de stad), het uitzendcomplex van de ORF (in het westen van Wenen) en in Donaustadt (het oosten van Wenen).

Ruim een jaar later begon ook een pilot in de regio Innsbruck (Tirol). Hier worden eveneens vier radiostations uitgezonden (Österreich 1, Radio Tirol, Hitradio Ö3 en FM4), maar dan vanaf twee locaties: De Patscherkofel (berg ten zuiden van de stad) en Seegrube (aan de noordkant van de stad). In alle gevallen werden de stations uitgezonden met een bitrate van 192 kbps.

Maar verder dan testen is het nooit gekomen. Dit kwam mede doordat mediaregulator RTR nog niet had vastgesteld wat de nieuwe standaard voor Digitale Radio zal worden. Hierdoor werden de licenties voor het uitzenden via DAB steeds maar voor een jaar afgegeven. Als gevolg hiervan heeft de ORF digitale radio nooit gepromoot in Oostenrijk. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet bekend wat de standaard voor digitale radio wordt. De ORF en ORS hebben daarom besloten om eind 2008 te stoppen met het testen van DAB. Pas als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zal er gekeken worden of de testuitzendingen hervat zullen worden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen