Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ierse publieke omroep gaat verder met DAB

DAB

De Ierse publieke omroep RTÉ heeft besloten om te blijven uitzenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het is de bedoeling dat de omroep naast de vier bestaande landelijke FM-stations ook vijf digitale radiostations zal gaan aanbieden. Momenteel wordt er nog druk getest en zijn er 11 stations van de RTÉ te beluisteren via DAB. Vanaf 1 december zullen de testuitzendingen omgezet worden in definitieve uitzendingen en zal het aanbod van digitale stations gewijzigd worden.

Ierse publieke omroep gaat verder met DAB In 2006 greep de Ierse publieke omroep zijn 80e verjaardag aan om te gaan testen met DAB. In eerste instantie werden alleen de vier bestaande landelijke publieke radiostations, Radio 1 (nieuws en informatie), 2FM (popmuziek), Lyric FM (klassiek) en Raidió na Gaeltachta (uitzendingen in de Ierse taal), doorgegeven. In maart 2007 besloot de RTÉ echter om ook een aantal digitale themakanalen te gaan uitzenden via DAB.

Dit zijn RTÉ Choice (praatprogramma’s), RTÉ Gold (oldies), RTÉ Playback (herhaling van programma’s), RTÉ Pulse (dance), RTÉ 2XM (alternatieve en nieuwe muziek), RTÉ Digital Radio News (non-stop het laatste nieuwsbulletin), RTÉ Junior (kinderprogramma’s) en RTÉ Chill (chillout en ambient). De laatste twee stations delen hun kanaal. Overdag is Junior te horen, terwijl Chill de avond en nacht vult.

Door de komst van de zeven themakanalen raakte het DAB-multiplex van de RTÉ echter propvol. Het gevolg was dat de uitzendkwaliteit (bitrate) van de stations verlaagd werd. De stations met gesproken woord zenden nu met een bandbreedte van 64 of 80 kbps uit en de muziekstations met 112 of 128 kbps. De enige uitzondering is het klassieke Lyric FM dat uitzendt met 160 kbps. Hiermee lijkt Ierland in dezelfde valkuil als het Verenigd Koninkrijk te trappen, want in veel gevallen klinken de uitzendingen via DAB nog slechter dan uitzendingen via de oude analoge FM-band. Dit komt doordat nog steeds wordt uitgezonden met de sterk verouderde MP2 techniek.

Toch lijkt er verbetering aan te komen in Ierland. Op 30 november 2008 beëindigd de RTÉ namelijk zijn testuitzendingen via DAB. Stil zal het echter niet worden, want op 1 december zal de omroep met zijn definitieve uitzendingen via DAB gaan starten. Echter wel met minder stations dan voorheen, namelijk negen. Naast de vier landelijke publieke stations is er dus ruimte voor vijf digitale radiostations.

De afgelopen maanden heeft de RTÉ onderzoek gedaan naar de voorkeur van de luisteraar. Hierdoor is besloten om de volgende stations te laten uitzenden via DAB: RTÉ Choice, RTÉ Junior, RTÉ Pulse, RTÉ 2XM en RTÉ Chill. Onduidelijk is nog of Junior en Chill wederom een kanaal zullen delen of dat het volwaardige stations zullen worden.

Inmiddels kan 44% van de bevolking van Ierland de uitzendingen van de RTÉ via DAB al ontvangen, mits ze in het bezit zijn van een geschikte ontvanger. Inmiddels wordt al vanaf vier locaties uitgezonden voor de steden Dublin, Cork en Limerick, alsmede voor een deel van de oostkust. Over drie jaar moet 56% van de Ierse bevolking DAB kunnen ontvangen.

In hoeverre DAB ook voor de commerciële stations wordt uitgerold is nog onduidelijk. Momenteel is er alleen een multiplex met commerciële radiostations in de lucht in Dublin. Hierop zijn Q102, FM104, 98, Phantom 105.2, Spin 1038, Today FM, Mocha, All 80’s, Radio Kerry en Newstalk FM te ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen