Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Engelse GCap staakt investeringen in DAB

DAB

Er komt binnenkort mogelijk een einde aan de uitzendingen van de digitale radiostations ‘TheJazz’, ‘Planet Rock’ en ‘Life’. GCap Media, het grootste radioconcern in het Verenigd Koninkrijk, heeft namelijk bekend gemaakt om haar investeringen in Digital Audio Broadcasting (DAB) te staken indien er geen overeenkomst wordt bereikt met Global Radio over een eventuele overname van het radioconcern. Daarnaast gaan de Xfm stations in Glasgow, Manchester en het zuiden van Wales in de verkoop, zo meldt ‘The Guardian’.

Engelse GCap staakt investeringen in DAB GCap Media kampt, net als vele andere radiogroepen, al enige tijd met tegenvallende reclame-inkomsten. Hierdoor is de waarde van het radioconcern de afgelopen jaren flink gedaald. Bij het ontstaan in 2005 behaalde GCap nog een jaaromzet van 933 miljoen euro. Door tegenvallende reclame-inkomsten en luistercijfers is dit inmiddels gedaald naar 266 miljoen euro.

Dead and Buried?
Om de waarde van GCap Media weer wat op te vijzelen, presenteerde algemeen directeur Fru Hazlitt afgelopen maandag haar toekomstplannen. Opvallend daarbij is dat de investeringen in DAB nagenoeg gestaakt gaan worden. Zo wil GCap af van haar meerderheidsbelang in ‘Digital One’, dat het landelijke multiplex voor commerciële radio exploiteert. Het radioconcern zou hierover al een principeakkoord hebben bereikt met zenderexploitant Arqiva, dat de rest van de aandelen al in het bezit heeft. Tevens zullen de digitale radiostations ‘TheJazz’, ‘Planet Rock’ en ‘Life’ hun uitzendingen gaan staken via het landelijke multiplex. Eeder werd al de stekker uit de hitzender ‘Core’ getrokken.

De plannen van Hazlitt staan daarmee haaks op die van haar voorganger Ralph Bernard, die juist toekomst in DAB zag. Volgens Hazlitt is DAB in haar huidige opzet niet economisch levensvatbaar. Dit komt mede door de hoge investeringen die benodigd zijn, in combinatie met een te langzame groei onder de luisteraars. Weliswaar wordt 10% van de totale luistertijd al via DAB geluisterd, maar slechts 4% daarvan bevat ook daadwerkelijk een digitaal station. In de meeste gevallen wordt er dan ook gewoon naar een analoog station (FM/AM) geluisterd, dat ook via DAB te ontvangen is. Mede hierdoor zal GCap haar analoge stations, zoals Classic FM en Capital 95.8 in Londen, gewoon blijven ‘simulcasten’ via DAB. Het afgelopen jaar investeerde GCap ruim 10 miljoen euro in DAB.

Xfm in de etalage
Naast het staken van de investeringen in DAB wil GCap ook grotendeels af van haar alternatieve jongerennetwerk Xfm. Daarom zullen de stations in Glasgow, Manchester en het zuiden van Wales in de verkoop gaan. Alleen Xfm in Londen zou in handen blijven van GCap. Zusterstation Capital 95.8 gaat haar ‘niet meer dan twee reclamespots op een rij’ beleid aan de kant zetten, waardoor de hoeveelheid reclame op de zender wordt opgevijzeld naar negen minuten per uur. Tenslotte zullen de investeringen in het oldiesnetwerk Gold sterk worden vermindert.

Global is aan zet
Of alle bezuinigingsmaatregelen bij Gcap Media ook daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden, hangt sterk af van Global Radio, dat plannen heeft om GCap over te nemen. Al reeds in december deed de eigenaar Heart, LBC en Galaxy al een bod op GCap Media, maar dit werd afgewezen. Hazlitt vond het bedrag van 417,5 miljoen euro ‘bespottelijk’. Global heeft nu nog tot 5 maart om opnieuw toenadering tot GCap te zoeken, anders moet het weer een half jaar wachten. In dat geval zet Hazlitt eind maart haar bezuinigingsmaatregelen in. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen