Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Einde voor Engelse ‘Core’ en ‘Oneword’ radio

DAB

Het is over en uit voor de Engelse digitale radiostations ‘Core’ en ‘Oneword’. Vandaag (vrijdag) zal de hitzender Core ophouden te bestaan, terwijl Oneword er zaterdag mee ophoudt. Geruchten gaan ook dat de popzender ‘Life’ binnenkort haar uitzendingen gaat staken. Door deze ingrijpende wijzigingen verdwijnen er in één keer drie radiostations van het landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in het Verenigd Koninkrijk, zo meldt ‘RadioToday’.

Einde voor Engelse ‘Core’ en ‘Oneword’ radio Digitale radio in het Verenigd Koninkrijk zit momenteel in een flinke dip. Ondanks dat het aantal DAB-ontvangers gestaag toeneemt, blijven de radiostations die alleen die alleen digitaal te ontvangen zijn en geen etherdistributie hebben, flinke verliesposten.

Oneword zwijgt
Vorige maand besloot Channel 4 dan haar ook meerderheidsbelang in ‘Oneword’, dat voornamelijk programma’s uitzendt over boeken, comedy en drama, terug te verkopen aan UBC Media voor een symbolisch bedrag van £1. Het wilde Oneword maar niet lukken om voldoende luisteraars te trekken. Volgens het laatste luisteronderzoek was het station goed voor slechts 151.000 luisteraars per week. Hierdoor leed het station een verlies van £1 miljoen (ruim 1,3 miljoen euro) per jaar. Maar ook UBC ziet weinig brood meer in Oneword. Daarom is besloten om aanstaande zaterdag de uitzendingen van het station te staken.

Core
Een dag eerder, vandaag dus, zal de hitzender ‘Core’ haar uitzendingen staken. In maart 2007 besloot eigenaar GCap Media al om alle deejays van het station op straat te zetten en non-stop verder te gaan. Enige maanden later werden de uitzendingen via de satelliet en kabel gestaakt. Vandaag zal Core haar uitzendingen geheel gaan staken. Ook zusterstation ‘Life’, dat voornamelijk popklassiekers en pophits van nu uitzendt, zou op de nominatielijst staan om te verdwijnen. Momenteel is de bitrate van het station al verlaagd van 128 kbps stereo naar 80 kbps mono. Ook Core zendt al een aantal dagen met deze lage kwaliteit uit.

Wat er in de plek van de drie radiostations gaat komen is nog niet duidelijk. Geruchten gaan dat er onderhandeld wordt met ‘Colourful Radio’, dat zich met soul en gesproken woord op de zwarte gemeenschap richt. Daarnaast heeft ‘theJazz’ haar kwaliteit verbeterd. Sinds de start in december 2006 zond het station van GCap uit in 96 kbps mono. Sinds kort is dit verhoogd naar 128 kbps stereo. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen