Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meer etherruimte voor radio

DAB

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer donderdag beloofd de radio meer ruimte te geven in de ether. Hij kan daardoor snel overgaan tot het verlenen van nieuwe vergunningen. De PvdA-bewindsman wil in het voorjaar nieuwe frequenties uitgeven voor digitale uitzendingen en daarbij ruimte reserveren voor achttien commerciële radiozenders, terwijl de bestaande zenders gewoon via de FM in de lucht blijven. SP en VVD vrezen dat dat niet voldoende is om de radio ook in het nieuwe digitale tijdperk levensvatbaar te houden. Zij eisten van Heemskerk dat zeker 80 procent van de beschikbare ruimte naar radio zou gaan, zo schrijft Metronieuws.

De staatssecretaris wees dat af, maar zei wel kans te zien uitvoering te geven aan een motie van het CDA die meer ruimte vraagt, maar geen concrete grens aangeeft. Heemskerk wil nieuwe digitale etherfrequenties niet alleen bestemmen voor radio, maar ook voor mobiele tv en andere nieuwe mobiele diensten. Dat laatste wil hij zo verdelen, dat KPN concurrentie krijgt bij digitale tv. Heemskerk laat de mogelijkheid open, dat bij een volgende uitgifte van frequenties, in 2011, radio opnieuw de ruimte krijgt.

Tot dusver hebben niet meer dan 5000 Nederlanders een toestel dat geschikt is voor digitale radio, , zo schrijft Metronieuws. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam betwijfelt of er wel zoveel behoefte zal zijn aan digitale radio als SP en VVD suggereren. Hij steunt het beleid van Heemskerk. CDA'er Jules Kortenhorst zei dat het bij nieuwe technieken moeilijk te voorspellen is hoe de consument zich gaat gedragen. Hij toonde zich gevoelig voor het argument van Sharon Gesthuizen (SP) en Charlie Aptroot (VVD) dat er een breed pakket moet zijn om de consument de overstap te laten maken naar digitale radio.

Kortenhorst vroeg zich bovendien af of het reserveren voor achttien zenders wel voldoende is, omdat er ook nog eens circa zestig regionale en lokale zenders zijn. Maar Kortenhorst wil ook, net als Heemskerk, het ontwikkelen van nieuwe diensten niet in de weg staan. [Metronieuws/ANP]

Gerelateerde Artikelen