Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Antenne 1 test FMeXtra in Duitsland

DAB

De commerciële zender Hitradio Antenne 1 in Baden-Württemberg gaat binnenkort als eerste radiostation in Duitsland testen met FMeXtra. De test maakt deel uit van het onderzoek dat de mediaraad van Baden-Württemberg (LFK) samen met de VPRT en de VPRA, die de commerciële radiostations vertegenwoordigen, uitvoert naar de mogelijkheden van digitale radio in Duitsland. In dit kader test Radio Regenbogen momenteel al met HD-Radio.

Antenne 1 test FMeXtra in Duitsland Binnenkort zal de zender van Hitradio Antenne 1 in Heilbronn (89.1 FM) voorzien worden van een FMeXtra signaal. FMeXtra maakt gebruik van de restcapaciteit binnen de FM-frequentie, in dit geval 89.1 FM.

Hierdoor kan er een tweede en derde radioprogramma digitaal meegezonden worden. Ook is het mogelijk om plaatjes mee te zenden. Desondanks kunnen de reguliere analoge uitzendingen gewoon doorgaan.

In Nederland wordt FMeXtra momenteel getest door Radio 538, dat Juize.FM en Radio 10 Gold meezendt, Sky Radio (Kink FM en TMF Radio), Q-music en de regionale zender Wild FM Hitradio.

Ondertussen is Radio Regenbogen in Duitsland gestart met het testen van HD-Radio. Via de frequentie in Heidelberg (102.8 FM) zijn met een speciale HD-ontvanger de themazenders Regenbogen Gold en Regenbogen Comedy te ontvangen. Het HD signaal wordt echter wel met een beperkt vermogen uitgezonden, want terwijl het analoge signaal met 50kW wordt uitgezonden, is het vermogen van het HD-signaal slechts 300W. De bitrate van beide stations bedraagt 48kbps met een AAC+ vergelijkbaar codec.

Uit de eerste testresultaten blijkt ook al gelijk het probleem dat in de Verenigde Staten opduikt, zo meldt ‘RBB Medienmagazine’. Zwakkere zenders op 0,2 MHz afstand van de 102.8 FM worden in de regio Heidelberg gestoord door het HD-signaal. Voorheen was bijvoorbeeld Antenne Bayern op 103.0 FM nog op de autoradio te horen, maar dit is sinds kort dus niet meer mogelijk. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen