Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Channel 4 wint race om nieuw landelijk DAB multiplex VK

DAB

Channel 4 heeft met haar ‘4 Digital Group’ de strijd om het nieuwe landelijke Digital Audio Broadcasting (DAB) multiplex in het Verenigd Koninkrijk gewonnen. De komende 12 jaar mag Channel 4 het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio gaan exploiteren. Het concern hoopt binnen een jaar van start te gaan.

In december 2006 startte Ofcom de inschrijfprocedure voor een nieuwe landelijk DAB multiplex voor commerciële radio. Dit multiplex zal het derde landelijke multiplex in het Verenigd Koninkrijk worden. De huidige multiplexen zijn al in handen van de BBC en ‘Digital One’. Via laatstgenoemde zijn diverse commerciële radiostations te ontvangen, zoals Virgin Radio, Classic FM en Talksport.

In april van dit jaar sloot het inschrijftermijn voor het nieuwe multiplex. In totaal kreeg mediaregulator Ofcom twee inschrijvingen binnen: 4 Digital Group en National Grid Wireless (voorheen Crown Castle). Deze maand besloot Ofcom dat de licentie naar 4 Digital Group gaat.

4 Digital Group
4 Digital Radio Group, onder leiding van Channel 4, is van plan om tien radioprogramma’s aan te bieden via het multiplex. Hiervoor heeft Channel 4 een samenwerking gesloten met ondermeer Sky News Radio, Emap, UBC en UTV. Channel 4 zelf wil drie radiostations gaan verzorgen. Het gaat hierbij om een jongerenzender (E4 Radio), een talkzender (Channel 4 Radio) en een popzender (Pure4). Andere stations die via het multiplex zullen gaan uitzenden zijn: Talkradio, Closer (popzender voor vrouwen), Sunrise Radio (voor de Aziatische gemeenschap), Virgin Radio Viva (Virgin Radio, maar dan voor vrouwen), Original (pop-rock) en Radio Disney.

Het is de bedoeling dat volgend jaar juli de eerste acht radiostations al uitzenden via het multiplex. De andere twee volgen kort daarna. Daarnaast is het de bedoeling dat het multiplex gebruikt gaat worden voor het aanbieden van podcasts.

Het nieuwe DAB multiplex zal te ontvangen zijn via 174 zenders, waarmee ruim 85% van de bevolking kan worden bereikt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen