Kies je favoriete radiostation

Dossiers

The USPS Jedi Postmaster (98)

Columns

De post is een typisch Amerikaanse anomaliteit. Je zou verwachten dat in het übercommerciële Amerika de post allang geprivatiseerd is. Maar dat is niet zo omdat de Founding Fathers doorhadden dat communicatie wel eens iets belangrijks zou kunnen worden. En daarom schreven ze in de grondwet dat de Federale overheid voor een goeie toegankelijke postdienst moest zorgen. En geheel in Amerikaanse stijl is er vervolgens niemand op het idee gekomen om dan de telegraaf, -foon en het internet daar ook maar aan toe te voegen.

En dat terwijl het internet toch echt voornamelijk door de Amerikaanse defensie groot geworden is, en Al Gore ooit geclaimd heeft dat hij het internet heeft uitgevonden. Om het verhaal compleet te maken, en nog iets van Europese trots te redden moet ik wel vermelden dat het de Brit Tim Bernes Lee was die het ge-eikel met vervelende internetcommunicatie zat was, en een protocolletje over hypertext en iets met http:// schreef dat uitgroeide tot het www. Geheel in Europese stijl deed hij dit overigens zonder het de patenteren.

Maar terug naar de Amerikaanse post. Zoals je kunt verwachten is het een keurige saaie Amerikaanse overheidsdienst. De postkantoren en uniformen van de postbodes zijn allemaal fleurig grijs, en dat tekent de hele dienst. Betrouwbaar, maar SAAAI. Daarom zijn de nieuwe brievenbussen die steeds vaker in het straatbeeld verschijnen des te opmerkelijker.

Zo onverwacht als het is, heeft de USPS, zoals de PTT hier heet, een contract gesloten met Star Wars, en verschijnen er ineens overal brievenbussen die niet saai donkerblauw zijn, maar eruitzien als R2D2. En dit alles ter promotie van de nieuwe Star Wars postzegels.

Jawel, je kunt nu de boodschap van je kaartje helemaal verprutsen door op een verjaardagskaart een postzegel van Darth Vader, Darth Maul of the Emperor te plakken, of door je vriendin een liefdesbriefje te sturen met een postzegel van prinses Leia. In Nederland zeg je dingen met bloemen, hier in Amerika met een postzegel.

May the Force be with you,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter
USPS Jedimater website

Gerelateerde Artikelen