Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Commerciële radio vreest veiling digitale radio

DAB

Voorzitter Martin Banga van de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) is ''verbijsterd'' door een brief die staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken afgelopen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De PvdA-bewindsman schrijft daarin dat een zogeheten vergelijkende toets ''niet langer voor de hand ligt'' bij het verdelen van ruimte voor digitale radio, maar dat er nog dit jaar een veiling komt.

De commerciële radiozenders vrezen dat ze buiten spel staan als de frequenties naar de hoogste bieders gaan, omdat telecombedrijven en televisiemaatschappijen er veel meer geld voor kunnen neertellen. De zogeheten TDAB-frequenties zijn niet alleen geschikt voor digitale radio in de ether, maar ook voor video.

''We waren door het ministerie uitgenodigd om te komen overleggen over de vergelijkende toets, en dan komt er dit. Is dit nou het kabinet dat de eerste honderd dagen het oor te luister wil leggen in het land?'' reageert Banga. Hij herinnert eraan dat de commerciële stations ''goud geld'' betaald hebben voor de bestaande vergunningen en dat de concurrentie fors zal toenemen. [Fok/ANP/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen