Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk kiest DRM voor digitale AM uitzendingen

DAB

De Franse autoriteiten hebben de DRM (Digital Radio Mondiale) standaard gekozen als nieuwe digitale uitzendstandaard voor de korte, midden en lange golf AM uitzendingen. Het was geen verrassing dat dit gebeurde. De Franse minister van Industriële zaken, François Loos, liet al in maart tijdens een interview op Radio France doorschemeren dat DRM de nieuwe digitale uitzendstandaard zou worden op AM.

Na het succes van de digitalisering van aardse televisiezenders in Frankrijk, het TNT DVB-T zenderpakket, wil Frankrijk vaart zetten achter de digitalisering van de radiozenders. Digitalisering van de radiomarkt betekent een betere kwaliteit van de uitzendingen en brengt daarnaast nieuwe mogelijkheden, zoals timeshifting, met zich mee. “Binnen een jaar moet het mogelijk zijn om een goed digitaal Frans radiopakket in de lucht te hebben” laat de Franse minister François Loos weten in een reactie op de digitalisering van de Franse AM radio.

DRM is het enige open universele digitaal uitzendsysteem voor korte, midden en lange golf uitzendingen. Met DRM is via de AM uitzendingen een geluidskwaliteit mogelijk die vergelijkbaar is met de huidige FM kwaliteit, zelfs over langere afstanden. De Organisatie Lokale Omroepen Nederland (OLON) en de Technische Universiteit Delft zijn leden van het DRM project. [SatellietNieuws.nl/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen