Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Sky Radio niet meer via DAB in Hessen

DAB

Sky Radio is in de Duitse deelstaat Hessen niet langer meer via Digital Audio Broadcasting (DAB) te ontvangen. Na ruim twee jaar heeft de zender echter besloten om deze uitzendingen te staken. De mediaraad LPR heeft namelijk besloten om de ‘subsidie’ voor het uitzenden via DAB drastisch te verminderen.

Sky Radio niet meer via DAB in Hessen Naast Sky Radio is ook Nova Radio gestopt met haar uitzendingen via DAB. Tevens hebben Planet Radio en Harmony FM hun bitrate flink verlaagd, zo meldt ‘reinHören’.

In december 2004 mocht Hessen diverse nieuwe radiostations verwelkomen via DAB. Ter promotie gaf de mediaraad van Hessen, de LPR, namelijk subsidie aan radiostations om ‘digitaal’ uit te gaan zenden. En dus besloten ondermeer Sky Radio, de jongerenzender Planet Radio en de oldieszender Harmony FM naast FM ook via DAB te gaan uitzenden. Sky Radio alleen in de regio Frankfurt, terwijl Planet en Harmony in geheel Hessen te ontvangen waren.

Nu ruim twee jaar later gaat het alweer flink bergafwaarts met het aanbod via DAB in Hessen. Met ingang van dit jaar heeft de LPR de subsidiekraan grotendeels dichtgedraaid, waardoor radiostations die uitzenden via DAB nog maar 30% van de uitzendkosten vergoed krijgen. Doordat DAB in Duitsland, net als in Nederland, nog weinig luisteraars trekt, worden de kosten voor radiostations te hoog om uit te blijven zenden via DAB.

Planet Radio en Harmony FM hebben daarop besloten om de bitrate van hun uitzendingen via DAB te verlagen van 160 kbps/stereo, naar 96 kbps/mono.

Sky Radio heeft besloten om met ingang van dit jaar haar uitzendingen via DAB geheel te staken. Dit is overigens niet alleen het gevolg van het verlagen van de subsidie, maar ook van de gewijzigde situatie. In 2004 was Sky namelijk nog niet overal in Hessen via FM te ontvangen. Door uit te zenden via DAB ontstond in ieder geval in de regio Frankfurt de mogelijkheid om Sky Radio overal storingsvrij te ontvangen. In 2005 kreeg het station echter een aantal nieuwe FM-frequenties toegewezen, waaronder een nieuwe frequentie in Frankfurt, waardoor de dekking flink verbetert is. Het uitzenden via DAB is hierdoor niet echt noodzakelijk meer voor het station.

Door de wijzigingen ontstaat in Duitsland momenteel hetzelfde beeld als in Nederland, waarbij veel capaciteit voor DAB ongebruikt blijft. In de meeste Duitse deelstaten zijn dan ook voornamelijk de publieke omroepen actief via DAB. Hessen is daarbij helemaal een vreemde eend in de bijt, want hier zijn zelfs de publieke radiostations van de HR niet te ontvangen via DAB. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen