Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland kiest voor nieuw audiocodec DAB [Update]

DAB

De Zwitserse mediaregulator BAKOM heeft bekend gemaakt gebruik te gaan maken van het nieuwe audiocodec voor Digital Audio Broadcasting (DAB). Dankzij deze techniek kunnen radiostations met minder bandbreedte en een betere geluidskwaliteit uitzenden via DAB. En omdat de stations minder bandbreedte innemen dan bij de oude techniek het geval is, heeft BAKOM besloten om de capaciteit voor commerciële radiostations uit te breiden van drie naar acht.

Eerder dit jaar besloot BAKOM ook ruimte ter beschikking te stellen voor commerciële radiostations in Zwitserland. Momenteel zijn hier namelijk alleen de publieke radiostations via DAB te ontvangen. Afgelopen zomer werd de verdelingsprocedure voor drie plaatsten op een nieuw DAB-multiplex voor het Duitstalige gedeelte gestart. Begin deze maand sloot officieel het inschrijftermijn voor de capaciteit.

Echter, begin deze maand maakte WorldDMB, voorheen WorldDAB, bekent een nieuw audiocodec voor DAB te accepteren. Het gaat hierbij om Mpeg 4 in combinatie met AAC+. Het voordeel van deze technologie is dat er minder bandbreedte benodigd is voor uitzendingen dan bij de oude technologie (Mpeg 2). Daarnaast blijkt ook de geluidskwaliteit bij lagere ‘bitrates’ beter te zijn, dan bij Mpeg2. Mede hierdoor kunnen er meer radiostations via één multiplex uitzenden, vaak met een betere kwaliteit dan nu het geval is. De radiostations zelf kunnen dankzij de nieuwe techniek flink besparen op de kosten voor het uitzenden.

Omdat de stations minder bandbreedte nodig hebben voor uitzendingen in Mpeg4/AAC+ heeft BAKOM besloten om de uit te schrijven capaciteit te verhogen van drie naar acht. Het inschrijftermijn is nu verlengt tot 31 december 2006.

Vooralsnog zullen alleen de commerciële stations gaan uitzenden met de nieuwe techniek. De Zwitserse publieke radiostations hebben dinsdag laten weten nog gewoon vast te houden aan de 'verouderde' Mpeg2-techniek als standaard voor haar DAB-uitzendingen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen