Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ierse publieke omroep wil verder met DAB

DAB

De Ierse publieke omroep RTÉ wil zo snel mogelijk een licentie om verder uit te mogen zenden via Digital Audio Broadcasting (DAB). Het afgelopen half jaar heeft de omroep getest met DAB in de regio Dublin en de RTÉ wil deze testuitzendingen nu omzetten in definitieve uitzendingen via DAB.

In eerste instantie wil de publieke omroep alleen langs de oostkust (vanaf Dublin naar het Noorden) gaan uitzenden. Het is daarna de bedoeling dat DAB geleidelijk naar de rest van het land wordt uitgebreid.

In januari van dit jaar konden inwoners van Dublin voor het eerst kennis maken met radio-uitzendingen via DAB. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de publieke omroep startte namelijk een proef met uitzenden via ‘de mogelijke opvolger van FM’. Via blok 12C zijn momenteel de stations Radio 1 (nieuws en informatie), 2FM (popmuziek), Lyric FM (klassiek), Raidió na Gaeltachta (uitzendingen in de Ierse taal), alsmede WRN en het commerciële Today FM te ontvangen. Allen met een bitrate van 192 kbps.

Naast het definitief starten met uitzenden via DAB, gaat de RTÉ ook starten met digitale televisie voor de GSM. Hiervoor wordt de zogenaamde DAB-IP technologie gebruikt. Deze technologie maakt het mogelijk om, naast audio, ook data naar gebruikers te kunnen sturen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen