Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ook Polen test HD-Radio

DAB

Na Zwitserland en Frankrijk is nu ook Polen gestart met het testen van HD (High Definition) Radio. Sinds vorige week test de Poolse publieke omroep deze vorm van digitale radio via een frequentie in Warschau. Polen is daarmee het derde land in Europa dat deze vorm van digitale radio test.

De tests lopen momenteel via de frequentie 87.5 FM. Naast een analoge signaal van Polski Radio Jedynka (Radio 1), wordt deze zender ook digitaal uitgezonden met een kwaliteit van 64kbps AAC+ SBR. Daarnaast wordt ook Trojka (Radio 3) digitaal uitgezonden via deze frequentie met een kwaliteit van 32 kbps AAC+ SBR. Zowel AAC+ als SBR zijn codecs die ervoor zorgen dat de geluidskwaliteit goed is bij een lage bitrate. Zo benadert een stream in AAC+ met een bitrate van 24 kbps al bijna Cd-kwaliteit. Ter vergelijking: bij MP3 is hier al minimaal 192 kbps voor nodig.

In de Verenigde Staten zenden momenteel al honderden stations uit in HD. HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM- en AM uitgezonden en nog wel op (bijna) dezelfde frequentie als het analoge signaal: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen