Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Danst 3FM op het lijk van Yorin FM? (85)

Columns

Geluid is een krachtig medium omdat het zo associatief is. Iedereen kent het wel: je hoort een oud liedje, en je weet meteen dat dat een hit was toen je nog in de zandbak zat. Associatie is echter een behoorlijk link gegeven omdat het niet altijd met logica te maken heeft. Daarom is de vraag bij deze podcastcolumn of het mijn verwrongen geest is, of dat we hier te maken hebben met een enorm zielig stukje lijkenpikkerij.

Wat is namelijk het geval. Sinds kort zit er een kort nieuw element in de uuropeners van 3FM. De openers van 3FM bestaan sinds een tijdje uit een aankondiging van een lopende actie 'Kaarten voor …' en dan de reguliere opener 'Als je van muziek houdt….'

Maar sinds een week of twee is er een nieuw element aan toegevoegd. 'You're welcome'. En da's best aardig, want 3FM bedankt zichzelf daarmee names de luisteraar voor de geweldige acties die ze voeren. Als je het wat minder arrogant wilt interpreteren, dan kun je ook gewoon zeggen dat 3FM de luisteraar welkom heet bij zijn programma's.

Op zich heel aardig van 3FM. Maar daar komt het associatieve gedeelte van de hersens uw columnist in actie. Want, ligt het aan het feit dat ik in de VS zit, en dus wat gevoeliger ben voor "perfect Engels" of zegt Edwin Diergaarde - de mannelijke stem van 3FM - hier stiekem niet "you're" als afkorting van "you are", maar gewoon "yor" zoals dat vroeger in Yorin FM zat? En dan hoorde ik ook nog een soort van ontploffing tussen 'You're/yor' en 'welcome'…..

Wijlen Yorin FM speelde veel met het feit dat 'Yorin' nogal Engels klinkt in de oren van Nederlanders. Zo trapte Yorin FM vijf jaar geleden af met de slogan 'You're in control' Later zijn er nog vele variaties op dit thema gevoerd. Zoals met de Yor 25 [your twenty-five]. En het programma Yor @ Work.

Later zette Yorin FM onder leiding van Robert Jensen nog een tijdje de frontale aanval in op 3fm. Rob Stenders kwam. En nadat Henk Westbroek bij 3fm was weggejaagd, belde Robert Jensen hem persoonlijk op om te vragen of hij het op Yorin FM wilde proberen. In een interview haalde Westbroek fel uit naar 3FM voorman Florent Luyckx:

"Och, we gaan vanaf maandag in feite letterlijk dezelfde muziek draaien als op 3fm te horen was vóór Florent Luyckx een paar jaar geleden de boel kwam verzieken. Alle luisteraars die daar gillend zijn weggelopen, komen straks naar ons. Yorin FM wordt een station dat enkel nog goede pop en rockmuziek draait. Ik heb me laten vertellen dat uit onderzoek blijkt dat daar in potentie veel liefhebbers voor zijn. De gladde pop, dance en R en B laten we definitief aan Radio 538 en 3FM. Yorin FM wordt een progressief, modern popstation met guitige presentatoren achter de microfoon die wat te vertellen hebben, zoals Rob Stenders, Robert Jensen en ik. Met veel humor en gewoon goede, smaakvolle platen. Ik denk dat het een hele slimme formule is." Lees hier meer

Yorin FM prees zichzelf zelfs aan in uuropeners als 'Alles behalve serious radio'. Dat zullen ze bij 3fm niet leuk gevonden hebben, maar ze zullen daar toch niet echt zo zielig zijn om nu op een dergelijke kinderachtige wijze 'wraak' te nemen?

Het opvallendst vind ik alle ontploffende geluidseffecten die ik hoor tijdens dat 'you're welcome'. Dat zijn zijn niet echt geluidseffecten waarmee je iemand welkom heet. Of het moet in een kerker zijn. Of een graftombe. 

Nou ja, laten we het er maar op houden dat het mijn verwrongen geest is. Anders moeten 3FM en Florent Luyckx zich heel diep gaan schamen.

Vriendelijke groet,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Deze column is beter als je kunt meeluisteren naar alle fragmenten. Voeg radio.nl/podcast toe aan je podcastprogramma of check dus de podcast hier!

Gerelateerde Artikelen