Kies je favoriete radiostation

Dossiers

De beste omroepmedewerker (83)

Columns

Welk beroep zoek ik hier? “Heeft geen flauw idee wat hij eigenlijk doet, afgezien van aanwezig zijn en zit vol met zinnige plannen waar niks van terecht gaat komen”. Als dit geen Radio.NL was, dan zou u waarschijnlijk zeggen: een ambtenaar. Maar dit is Radio.NL dus roept u: een omroepmedewerker. En jawel u heeft gelijk.

Een jaar of wat geleden schreef ik samen met een collega een column over hoe je voor een dagelijks radioprogramma van twee uur een publieke omroep kunt opzetten waar 146 mensen een baan hebben. Een sterpresentator, twee side-kicks, IT-lui, secretaresses tot in het oneindige, en natuurlijk heel veel omroepbaasjes die eigenlijk geen donder te doen hebben. Wat hadden we een lol, want natuurlijk overdreven we een beetje. Een beetje veel zeg maar. Dachten we.

Maar deze week lees ik in het blad Broadcast Magazine dat er echt dergelijke types echt bestaan en er ook nog voor uit durven te komen. Jurre Bosman, bijvoorbeeld. Jurre is eindredacteur van de NPS bij 3FM. Gevraagd naar de inhoud van zijn baan schiet hij in de paniek: "Ik …. euh, nou gewoon …. van alles. Het belangrijkste is dat ik er ben." Ahum. Ik wou dat ik zo iedere week bij mijn baas langs kon.

Vervolgens komt de eerste fout. Jurre zegt: "Ik hou bureaucratie op afstand". Nee Jurre, mensen die er zijn om te zijn en verder niks te doen hebben houden geen bureaucratie op afstand, die zijn de bureaucratie! Want tja, als je niks te doen hebt, dan ga je uit pure gezelligheid wat met mensen praten, en dan noem je dat een vergadering. En voor je het weet houdt je iedereen van zijn werk af, en klaagt iedereen over de werkdruk, en huppakee, als jij dan zegt dat je de bureaucratie op een afstand houdt, is je baan verzekerd. En zo is het cirkeltje rond.

Jurre is ook blij met de geldverspilling bij de publieke omroep. "Zo hebben we twee jaar geleden een gloednieuwe studio gekregen, terwijl de oude echt nog niet versleten was. Bij 538 moeten ze dat eerst verdienen". Tja Jurre, in jouw geval komt dat gewoon uit de lucht vallen. Natuurlijk nadat het eerst uit de zakken van de Nederlandse belastingbetaler is geklopt, maar dat zal jou een zorg zijn. Jij bent veel te druk met het redden van de nog oudere 3FM studio.

En flink veel vergaderen natuurlijk. En klagen dat Rob Stenders niet weet waar hij het over heeft, als hij opmerkt dat er wat ontwerpfoutjes in de studio zitten. Wat weet Rob Stenders nu van radiostudio's af? Heeft hij ooit in een vergadering gezeten waarin de plannen besproken worden? Nee, Rob was toen waarschijnlijk druk met plaatjes luisteren. Tja, pffff, dat hoeft een DJ toch niet te doen? Daar is een muziekredactie voor.

Maar Jurre slaat niet alleen onzin uit. Nee, hij zegt ook zinnige dingen: ''Ik hang overigens niet aan het merk NPS. BNN wel, die moeten om de twee plaatjes BNN zeggen. Wij noemen de naam NPS bijna nooit op zender". Nee, natuurlijk niet! De NPS is een ledenloze omroep, en hoeft zich dus nooit zorgen te maken over luisteraars die lid moeten worden of blijven. Ik hoef er niemand aan te herinneren dat de NPS ooit BNN tegenhield toen het zijn ledenstrijdlied tot 3FM megahit gebombardeerd had gekregen. De NPS wilde indertijd geen ledenwerfspotjes in haar zendtijd draaien.

Bovendien is de NPS hard nodig, want volgens Jurre wilde niemand anders het tijdslot 18-22 uur hebben op 3FM toen Frits Spits stopte met de Avondspits. Hallo, is dat 10 of 20 jaar geleden dat Frits naar Radio 2 ging? Wat een bestaansrecht! Maar de NPS kan niet opgeheven worden hoor. Want dan kom je aan Pino. En Jurre. Laat Medy van der Laan het niet horen….

Anyway, Jurre rechtvaardigt het bestaan van de NPS op 3FM ook met de opmerking dat de NPS veel nieuw talent een kans gegeven heeft. En dat is waar. Het verloop bij de NPS is de afgelopen jaren groot geweest. Isabelle Brinkman, Claudia de Breij, Eline La Croix, Giel Beelen, Sander Lantinga; allemaal kwamen ze, en gingen ze weer. Sommigen zelfs al vrij snel. Jurre mompelt nog wat over DJs' die steeds maar weggekocht worden voor stersalarissen, maar volgens mij valt dat wel mee.

Isabelle nam ontslag omdat ze niet ontslagen wilde worden door Florent Luyckx, en vertrok naar Kink - toch niet een station dat om zijn sterrensalarissen bekend staat. Claudia en Giel kregen een (betere) baan bij de VARA die blij was dat Giel en Claudia samen goedkoper waren dan Stenders, Sander bij BNN, en Eline werkt nog steeds bij de NPS, maar tegenwoordig straalt ze op 747. Dus om nou te zeggen dat je je DJ's verliest omdat je "ze niet meer kunt betalen"…. Dan betaal je heel slecht, of je bent een slechte werkgever. 'Wie het weet, mag het zeggen' (© Coen Swijnenberg, NPS).

Als de interviewer opmerkt dat het toch wel raar is dat 3FM tegenwoordig minder luisteraars heeft dan Radio 1, veinst Jurre eerst dat hij dat niet wist en zoekt hij het demonstratief op op de computer. Toch vreemd dat Jurre in de zin daarna toegeeft dat luistercijfers toch wel het gesprek van de dag zijn. Coen Swijnenberg, één van 'zijn' NPS deejays, is zelfs vaak één van de eersten die de luistercijfers op zijn weblog zet. En dan zou Jurre niet weten dat 3FM steeds dichterbij Radio 1 komt? Lijkt mij sterk….

Maar ik heb het beste voor het laatst bewaard. Jurre vind namelijk dat 3FM best zonder omroepen georganiseerd kan worden. "Doordat we nog met tien omroepen bij mekaar zitten doen we veel werk dubbel". Da's veel efficiënter. HA! En nu kan ik bewijzen dat Jurre vol goede plannen zit, maar dat ze nooit ten uitvoer gebracht zullen worden. Want, waar zit nu dubbel werk bij een zender als 3FM? Bij die tien omroepeindredacteuren misschien? Want die dubbelen eigenlijk het werk van de zendercoördinator. En Florent Luyckx is nu niet echt vleugellam op het moment. Als hij deejays van de zender wil, dan gebeurt dat gewoon, dus daar heb je ook geen eindredacteur voor nodig. Dus…. euhm …. Jurre?

Wees een vent, en draag de consequenties van je ideeën en neem ontslag bij 3FM en 747! Adam Curry ging je al voor. En om je eigen woorden te gebruiken: "Dat is even lullig, maar het gaat in ieder geval minder kosten".

Ik ben het daarmee eens, maar ik zal er maar niet op wachten he?

Vriendelijke groet uit Columbus,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

PS: Dit stukje is niet bedoeld als persoonlijke aanval op Jurre Bosman. Ik gebruik dit interview als voorbeeld van alle overbodige managementlagen bij de publieke omroep (en in mindere mate het ontbrekende bestaansrecht van de NPS). Naast Jurre zijn er namelijk nog negen andere omroepeindredacteuren bij 3FM, en bij de andere 4 publieke zenders die allemaal weg kunnen. Hun omroepgerelateerde taken kunnen verdwijnen en wat er overblijft kan opgevangen worden door de zendercoördinator, eventueel een extra assistent-zendercoördinator en de deejays zelf. Hier in de VS draaien stations met vijf DJ's per dag, zonder producers en eindredacteuren. Dáár gaat het me om.

Reageren mag via jasper@radio.nl

Gerelateerde Artikelen