Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Lokale omroep moet ook digitaal uitzenden

DAB

Op aandringen van alle fracties heeft staatssecretaris Van der Laan donderdagavond (30 maart) in de Tweede Kamer toegezegd dat ook publieke lokale omroep op digitale netten moet kunnen uitzenden. Op de kabel zou dat, volgens de staatssecretaris, nu technisch nog niet mogelijk zijn. Enkele woordvoerders betwijfelden of dit wel zo was: waarom kan digitaal niet wat analoog allang kan: lokaal uitzenden?

De woordvoerders van alle politieke partijen spraken hun onvrede uit over het feit dat publieke lokale omroep nog steeds niet digitaal kan uitzenden:

"Waarom moeten wij er voortdurend over zeuren ?"  "De must carry moet in het digitale tijdperk voor alle publieke omroepen gelden." "Ook lokale omroep moet binnen het digitale basispakket zonder extra kosten en ongeacht de techniek." "Publieke lokale radio moet ook op TDAB, geen onderscheid binnen de publieke omroep."  "Waarom is dat nog steeds niet geregeld, waarom voert het kabinet onze moties niet gewoon uit ?".

Volgens de commissieleden moeten alle publieke omroepen, ook de publieke lokale omroepen, verplicht worden doorgegeven op alle nieuwe digitale omroepnetwerken, op kabel, via IP-Tv en in de digitale ether, DAB.

Mediawet aanpassen
Van der Laan heeft toegezegd de Mediawet aan te passen. Dat kan dan na de behandeling van het WRR-rapport over de toekomst van het medialandschap, "Focus op functies."  Die behandeling start nog dit voorjaar zodat de wetswijziging eind van het jaar in de Kamer kan worden behandeld.

Tijdsdruk
Over dit tempo hebben enkele kamerleden zich al bezorgd uitgelaten. Atsma (CDA) sprak de vrees uit dat het verlies van lokaal publiek in de overgangssituatie van analoog naar digitaal tot te grote problemen kan leiden.

Lokale omroepen willen gelijke behandeling
Overigens heeft minister Brinkhorst inzake DAB besloten dit dossier voorlopig, vanwege het ontbreken van steun in Tweede Kamer, in de koelkast te zetten. Het is ondenkbaar dat in de nieuwe plannen, die hij toegezegd heeft in het najaar te presenteren, publieke lokale omroep weer ontbreekt: de kamer eist gelijke behandeling van alle publieke omroepen. OLON is natuurlijk blij met dit resultaat. Wel zullen we nadrukkelijk het tempo in de gaten houden: als het te lang dreigt te gaan duren, dan zullen we de Tweede kamerleden vragen alsnog zelf met een initiatiefwet te komen. " De Telecommunicatie- en Mediawet aanpassen is eenvoudig", aldus o.a. Aptroot (VVD). [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen