Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oostenrijk twijfelt nog over DAB

DAB

Net als in vele Europese landen zal ook in Oostenrijk voorlopig nog geen datum worden vastgesteld waarop de huidige ‘analoge’ FM en AM-band uitgeschakeld gaan worden. In een interview met de krant ‘Der Standard’ laat Alfred Grinschgl, van de mediaregulator RTR, weten dat er nog steeds geen wettelijke regeling voor de regulering en uitgifte van digitale radio in Oostenrijk is. Vooralsnog blijft het bij ‘langdurige’ tests.

“We zijn nog ver ervan verwijdert om honderdduizenden of miljoenen uit te gaan geven, zonder te weten welke digitale radioformaat in Europa, en in het bijzonder het Duitstalige gedeelte, gaat doorbreken,“ verklaart Grinschgl tegenover Der Standard.

Terughoudend
En zijn terughoudendheid is enigszins begrijpelijk, want kijkende naar de ontwikkelingen op het gebied van digital radio in Europa is dit de uitkomst: de verkoop van digitale radio ontvangers blijft nog erg laag. In Duitsland bijvoorbeeld zijn slechts 70.000 ontvangers voor Digital Audio Broadcasting (DAB) verkocht. En dat in vijf jaar tijd. Gezien het feit dat Duitsland 80 miljoen inwoners kent, betekent dat nog niet eens 1% van alle Duisters een DAB ontvanger heeft. Het gevolg hiervan is dat de mediaraad Berlijn en Brandenburg gestopt is met de uitgifte van DAB licenties. In andere gebieden staken steeds meer commerciële radiostations hun uitzendingen via DAB. In Zweden ziet het er niet veel beter uit en stopt de overheid met het investeren in DAB. In Finland zijn de uitzendingen via DAB zelfs helemaal gestaakt. Hier werden amper 1000 ontvangers verkocht.

Groter aanbod
Het enige land in Europa waar DAB goed van de grond komt is het Verenigd Koninkrijk. De DAB ontvangers gaan hier als warme broodjes over de toonbank. Het afgelopen jaar werden hier maarliefst 1,4 miljoen DAB ontvangers verkocht. Het totaal aantal DAB ontvangers in het Verenigd Koninkrijk daarmee op 2,7 miljoen. Een verdubbeling ten opzichte van 2004. Het succes van DAB in Engeland is op zich niet zo vreemd, aangezien hier een flink aantal stations uitzenden via DAB. Alleen al in de regio Londen zijn 54 radiostations via DAB te ontvangen. Waaronder een flink aantal stations dat niet via FM of AM uitzendt. Mede deze stations zorgen ervoor dat de consument een reden heeft om een DAB ontvanger te kopen, want dat is momenteel het probleem: de consument is alles behalve overtuigd om een DAB ontvanger te kopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen een (DAB) radio kopen omdat ze bepaalde zenders willen kunnen beluisteren en niet omdat ze zo graag een radio willen kopen.

In Denemarken zijn bijvoorbeeld al diverse stations alleen via DAB in de ether te ontvangen. Naast het commerciële Radio 100FM en de reguliere stations van de publieke omroep DR, biedt de DR namelijk nog #een tiental themazenders via DAB aan. Naast diverse muziekzenders zijn dit ook nieuws en culturele zenders. De komende twee jaar zullen er 20 nieuwe DAB antennes geplaatst gaan worden waardoor 90% van de Deense bevolking DAB kan ontvangen.

Verenigde Staten
Ook in de Verenigde Staten wordt digitale momenteel hevig gepromoot. Weliswaar is dit een andere standaard van digitale radio, maar ook hier zijn speciale ontvangers voor nodig. In de VS wordt namelijk gebruikt gemaakt van het In Band On Channel (IBOC) technologie, wat beter bekend is onder de naam HD-Radio. Momenteel schieten naast de reguliere FM en AM stations ook specifieke themazenders als paddestoelen uit de grond via HD-Radio. Daarnaast heeft een grote fabrikant van HD ontvangers besloten om de prijs met $100 te verlagen. Onder begeleiding van een grootschalige reclamecampagne worden consumenten zo overgehaald om over te stappen naar digitale radio.

Oostenrijk test
In Oostenrijk word er in de regio’s Wenen en Innsbruck al enige tijd getest met DAB. Hier zijn momenteel de drie landelijke stations van de publieke omroep ORF te ontvangen, alsmede de regionale publieke zenders (Radio Wien in Wenen en Radio Tirol in Innsbruck). Het is de bedoeling dat binnen afzienbare tijd heel Oostenrijk vijf radiostations via DAB kan ontvangen. Wat het vijfde station zal gaan worden is nog niet bekend. Wel is het aantal stations dat via DAB te ontvangen is veel lager dan via FM en AM kan worden ontvangen.

Het uitrollen van het DAB netwerk in Oostenrijk is minder eenvoudig dan in bijvoorbeeld Engeland of Nederland. Door de vele bergen kan er in Oostenrijk niet met een paar hoogvermogen zenders gewerkt worden, maar moet met meerdere laagvermogen zenders gewerkt worden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen