Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amerikaanse radiogroepen slaan handen ineen voor HD-Radio

DAB

Acht grote radiogroepen in de verenigde Staten hebben de handen ineen geslagen om digitale HD (High Definition) Radio te promoten. Momenteel zijn de radiogroepen in een rap tempo bezig om al hun stations, naast de analoge FM en AM, ook via HD-Radio te laten uitzetten.

Verbond
Om HD-Radio te promoten hebben de grote radiogroepen, waaronder Clear Channel en Infinity Broadcasting, het "HD Digital Radio Alliance" opgericht. Het is de bedoeling dat dit verbond het uitrollen van HD-Radio in de verschillende markten gaat coördineren en het helpen bij het ontwikkelen van nieuwe formats voor HD2. Tevens wil het ervoor zorgen dat de prijs voor HD-ontvangers omlaag gaat om er zo voor te zorgen dat HD steeds meer ingeburgerd zal raken bij de Amerikaanse bevolking. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de acht radiogroepen al $200 miljoen aan reclamezendtijd toegezegd.

Van analoog naar digitaal
HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande “analoge” FM en AM gedigitaliseerd worden. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM- en AM uitgezonden en nog wel op dezelfde frequentie als het analoge signaal. De zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Daar komt nog eens bij dat deze analoge uitzendingen ook gewoon door kunnen gaan. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden. Hierdoor blijven de radiostations ook gewoon door de huidige radiotoestellen te ontvangen.

Geluidskwaliteit
Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders. Luister hier maar eens naar het verschil tussen een gebruikelijke analoge FM-stereo en uitzending in FM HD Radio gevolgd door de overschakeling van analoge AM naar AM met HD technologie. Tevens zijn HD radio uitzendingen minder storingsgevoelig en is het mogelijk om Dolby Surround Sound te gebruiken.

Multicasting
Daarnaast is het nu ook mogelijk om meerdere HD-stations via één frequentie te laten uitzenden: het zogenaamde “Multicasting” of HD2. Zo biedt bijvoorbeeld Kiss Country (WKIS) in Miami via haar frequentie 99.9 FM niet alleen het programma van Kiss Country zelf digitaal aan, maar ook een splinternieuw station genaamd Gretchen 99.9. Het nadeel van het uit laten zenden van meerdere stations via één frequentie is dat de bitrate (bandbreedte) omlaag gaat, net als bij Digital Audio Braodcasting (DAB).

Nadelen?
Naast een hoop voordelen zitten er natuurlijk ook wel wat nadelen aan HD-Radio. Zo zou de geluidskwaliteit van HD-uitzendingen op de middengolf in de praktijk nogal tegenvallen. Tevens is het in de Verenigde Staten niet toegestaan om ’s nachts in HD op de middengolf uit te zenden vanwege eventuele storingen. Daarnaast zou HD ervoor zorgen dat het uitzendgebied van zowel de analoge als digitale uitzendingen beperkt worden. Mede aan de rand van de verzorgingsgebieden zouden de digitale HD-uitzendingen de analoge uitzendingen ernstig storen.

Europa
Inmiddels probeert iBuity, ontwikkelaar van deze technologie, HD-Radio ook op de kaart te kunnen zetten in Europa. In Zwitserland zal er daarom komend voorjaar een test worden gehouden met HD-Radio.

Of HD-Radio/IBOC ooit in Nederland zal worden ingevoerd is nog maar de grote vraag. Doordat er sinds het Zerobase gebruikt wordt gemaakt van de (Near) Single Frequency Network techniek, zitten de frequenties in Nederland veelal te dicht op elkaar voor HD-Radio. [FMQB/BillboardRadioMonitor/R.S./Radio.NL]

 

Gerelateerde Artikelen