Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Einde voor DAB in Zweden?

DAB

Ook in Zweden dreigt Digital Audio Broadcasting (DAB) op een mislukking uit te lopen. De Zweedse overheid heeft de aanvraag voor een aanvullende investering voor DAB van de Zweedse publieke omroep SR afgewezen. Verwacht wordt de overheid deze week bekend gaat maken dat er niet verder meer geïnvesteerd gaat worden in DAB.

Het staken van de investeringen in DAB is een flinke klap voor de commerciële radiostations in Zweden. In Zweden bestaat er op dit moment geen landelijke commerciële radio. Commerciële radio is alleen toegestaan lokaal uit te zenden. Als oplossing hiervoor zijn een flink aantal lokale stations samenwerkingsverbanden aangegaan, waardoor grote landelijke netwerken als NRJ, Rix FM en Mix Megapol zijn ontstaan.

De lokale FM-frequenties in Zweden zijn enkele jaren geleden doormiddel van een veiling verkocht. Daarbij zijn abnormaal hoge bedragen betaald. Zweden telt ruim 9 miljoen inwoners en 80 lokale omroepen. Sommige stations moeten ruim 10 miljoen euro per jaar betalen voor hun lokale frequentie. Het mag dan ook geen verassing zijn dat een groot aantal commerciële stations moeite hebben om het hoofd boven water te houden en niet kunnen investeren in DAB.

En juist DAB zou voor een betere toekomst kunnen zorgen voor de commerciële stations. Middels DAB zou er voor het eerst echt landelijke commerciële radio kunnen ontstaan.

De enige hoop voor DAB was nog de publieke omroep SR, maar ook deze heeft de middelen niet om uitzendingen via DAB te bekostigen. Het gevolg is dat het bereik van DAB de afgelopen periode is afgenomen van 50 tot 35%. Om het DAB netwerk weer uit te bouwen tot landelijke dekking had de publieke omroep bij de staat gevraagd om een aanvullende investering, maar deze is afgewezen door de overheid.

Volgens Minister van Cultuur Leif Pagrotsky wil de overheid niet dat de inwoners van Zweden ruim 20 miljoen radio-ontvangers (FM/AM) moeten weggooien omdat deze ongeschikt zijn voor DAB.

Tien jaar geleden begon Zweden met de eerste testuitzendingen via DAB. Tot nu toe kostte deze testuitzendingen 320 miljoen kronen (ruim 35 miljoen euro), maar werden er slecht 7000 DAB ontvangers verkocht. [The Local/S R/RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen