Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ohio State Buckeyes vs Texas Longhorns (77)

Columns

Terwijl 2500 km hier vandaan het slechtste van het slechtste van de VS te zien is, is er deze week maar één ding waar het hier in Columbus, Ohio om gaat: dé wedstrijd. Je hoeft niet eens uit te leggen welke wedstijd, of zelfs welke sport, want dit is Columbus en hier telt maar één sport: college football.

Vorige week, speelde het nationale voetbalteam van de VS tegen Mexico hier in Columbus. Je zou toch denken dat dat een soort Nederland-Duitsland gevoel geeft, want Mexico is één van weinige landen in Noord en Midden-Amerika (inclusief de Caraïbische eilanden) waar een serieus potje voetbal gespeeld wordt. En toch was dé wedstrijd van vorig weekend de openingswedstrijd van de Ohio State Buckeyes tegen de Miami Redhawks. Het stadje Miami in Ohio wel te verstaan, een voorstad van Cincinatti hier twee uur vandaan met een leuke middelgrote universiteit.

Het stadion hier op de campus is het 15e grootste stadion ter wereld, als je de autorace tracks niet meetelt. Er kunnen 105.565 man in (nieuw record deze week). In Europa kunnen alleen meer mensen in het Velký Strahovský stadion in Praag (weer afgezien van de racetracks). In Camp Nou kunnen slechts 98 934 man.

Terug naar dé wedstrijd: Het is dit weekend écht raak. De belangrijkste wedstrijd in jaren. De Texas Longhorns komen namelijk langs voor de allereerste wedstrijd allertijden tegen de Ohio State Buckeyes. Je vraagt je misschien af hoe dat kan. Nou dat vergt enige uitleg.

Er zijn een slordige tweehonderd universiteitsteams in de VS. En om die in een nationale competitie te laten spelen, kun je die natuurlijk niet allemaal tegen elkaar laten spelen. Alle colleges zijn in vrij kleine conferences verdeeld, met iets meer dan tien teams erin. Maar hoe bepaal je met al die kleine conferences wie er in januari om de nationale titel gaan spelen? Dat doe je door ieder team een paar wedstrijden te laten spelen tegen een team dat niét in je eigen conference zit. Die uitslagen bepalen hoe sterk de verschillende conferences ten opzichte van elkaar zijn. Winst en verlies kan vele plaatsen schelen in de nationale lijst die aan het eind van het jaar opgemaakt wordt. De universiteit van Texas staat tweede, en de Ohio state universiteit staat vierde. Wie deze wedstrijd wint maakt kans op het nationale kampioenschap, de verliezer wordt bijna kansloos. En dus draait álles deze week hier in Columbus om deze wedstrijd.

Er is veel mis in de VS, maar sport is een van de mooiste kanten van de VS. 105.565 man bij mekaar in één stadion zonder noemenswaardige problemen, en de rest van de stad (en staat) die met ingehouden adem meekijkt, –leeft en -feest. Kom daar in Nederland maar eens om bij een willekeurige wedstrijd.

De media hypen vrolijk mee. De lokale nieuwsuitzendingen op tv gaan al dagenlang nergens anders meer over. 'Straks in de uitzending: Eerste vluchtelingen uit New Orleans komen aan in Columbus. Het benefietconcert in Columbus van gister heeft een half miljoen dollar opgebracht. Maar nu eerst: dé wedstrijd verscheurt families in de stad!' En dan volgt er een item over een moeder die haar zoon dit weekend niet thuis laat logeren omdat hij in Texas gestudeerd heeft en dus als Longhorn naar de wedstrijd gaat. En dan een item over Barbara Bush, een van de twee(ling) dochters van George Bush, die in Texas gestudeerd heeft en via de afgestudeerdenvereniging een kaartje voor deze wedstrijd kon krijgen. Zij is een van de 4000 Longhorns die bij de wedstrijd mag proberen 101.000 Buckeyes te overschreeuwen.

Verder heb ik nog items gezien over de kleding die de Texanen dragen: cowboyhoeden, laarzen en oranje shirts. Een item over de 'Longhorn greeting', waarbij je je duim, ring- en middelvinger bijmekaar brengt en je wijsvinger en pink uitsteekt als ware het de horens van een stier. Kaartjes worden op de zwarte markt voor prijzen tot $1000. En tot slot kreeg onze reportster op de straat nog een lesje Texaans accent van een van de 25.000 meegereisde fans. Ja, er zijn zo'n 20.000 mensen hierheen gekomen terwijl ze geen schijn van kans hebben om in het stadion terecht te komen. En dat zonder rellen.

Ook de radiostations doen vrolijk mee. 610 WTVN, home of the bést Buckeye coverage, en voor de rest een rechts nieuws- en talkradiostation houdt een BBQ feest op de parkeerplaats van de Clear Channels studios. De hele zaterdagmiddag is het open-line talkradio met een voorbeschouwing op de wedstrijd. WBNS, sinds kort Mix97.1 – 80s and 90s hits NOW, staat de hele dag naast het stadion met een 'tail gate party'. WNCI, de marktleider hier, een wit urban station mixte gisteravond het strijdlied van Ohio State met Hollaback Girl van Gwen Stefani tijdens 'the warm-up party'. Oh, en om het nog gekker te maken: 'Hang On Sloopy' is zo'n beetje het lijflied van de Buckeyes, vooral omdat je er zo lekker O-H-I-O in kan scanderen. Gaaf als iedere kant van het stadion (25.000 man per kant) ieder een letter voor een rekening nemen. Ook dat wordt in vele versies gedraaid. Het was apart.

WBNS in Columbus is de gelukkig eigenaar van de radiorechten, zowel op de AM als op de FM. Uiteraard doen ze dat niet zelf, maar ze kopen gewoon (dezelfde) kant en klare uitzending met het verslag, waarin af en toe keurig tien seconden wordt vrij gemaakt 'for local station identification'. Want ook ver buiten Columbus wordt de wedstrijd uitgezonden. Aangezien de zenders van WNBS niet ver buiten Columbus rijken, wordt de wedstrijd daar op andere stations uitgezonden. In Texas krijg je trouwens een andere uitzending te horen, want daar zijn de commentatoren natuurlijk niet voor de Buckeyes.

Er wordt in de VS nog héél veel naar de radio geluisterd. Dat gebeurt tijdens alle tail gate parties. Dat zijn feestjes die oorspronkelijk gevierd werden op de parkeerplaatsen van stadia door mensen die helaas geen kaartjes konden krijgen maar wel zo dicht mogelijk bij hun team wilden zijn. Je zet dan je BBQ achterin je pick-up truck neemt een fiks aantal blikjes bier mee. Meer heeft een Amerikaan niet nodig om gelukkig te zijn.

In Texas wordt ondertussen een korte pauze ingelast bij het helpen van de evacué's die uit Louisiana gekomen zijn. Nu we nog voorstaan met 22 punten tegen 16, kan er nog een compliment aan de staat Texas af. Texas heeft inmiddels 220.000 mensen uit het getroffen gebied opgenomen. Niet alleen in de Astrodome, maar ook in hotels en bij gewone mensen in huis. Texas heeft ongeveer 22 miljoen inwoners, dus als je het vertaald naar Nederland zou het erop neerkomen dat we ineens 165.000 Belgen op Duitsers op bezoek zouden krijgen. In Texas is alles groter. Dat geldt voor het ego van Texas, maar op dit moment ook voor hun hart en gastvrijheid.

Zo, dat heb ik net op tijd getypt. Eindstand 25-22 voor Texas. [censuur]. In het lokale nieuwsitem na de wedstrijd werden Katrina en de wedstrijd gemixt: in Mississippi was een groot scherm heeft opgezet zodat de militairen uit Ohio die daar aan het puinruimen zijn konden meekijken. Nog een laatste voorbeeldje van de hype: op het weerkanaal werd de dag na de wedstrijd keurig vermeld dat het mooie weer in Ohio wel nodig was om alle sippe Buckeyes op te vrolijken.

Overigens zit op dit moment in vrijwel ieder programma een oproep aan burgers om geld te geven aan het rode kruis, het leger des heils of Americares, de drie grote hulporganisaties. Ook tijdens de wedstrijd waren er veel spotjes, en zelfs een gezamenlijk spotje van OSU en Texas samen, waarin iedereen werd opgeroepen om vooral te geven. In het stadion werd gecollecteerd, en een gedeelte van de opbrengst van alle programmaboekjes gaat ook naar de slachtoffers van Katrina.

Tot slot: als je mij opgewonden krijgt over een sportwedstrijd, dan ben je goed bezig, want sport kan me normaliter geen ruk schelen.

Vriendelijke groet uit the capital of the Buckeye State Columbus, Ohio,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Gerelateerde Artikelen