Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland test HD-Radio

DAB

Radio Sunshine in het Zwitserse Luzern start komend voorjaar met het testen van digitale HD (High Definition) Radio. Met de test hoopt iBiquity, ontwikkelaar van deze technologie, HD-Radio definitief op de kaart te kunnen zetten in Europa.

Tot nu toe is HD-Radio alleen nog maar ingevoerd in de Verenigde Staten en delen van Azië als digitale variant van de FM en de AM, terwijl Europa zich meer richt op Digital Audio Broadcasting (DAB). Toch heeft HD-Radio enkele voordelen tegenover DAB. HD Radio zorgt er namelijk voor dat de huidige analoge frequenties “gedigitaliseerd” worden.

Radiostations die uitzenden met HD technologie, zenden gewoon uit via, of beter gezegd, net naast de gebruikelijke (analoge) AM of FM frequentie. Hierdoor is het mogelijk om ook gewoon de gebruikelijke (analoge) uitzendingen te laten doorgaan. Het grote verschil tussen HD en de reguliere uitzendingen zit hem in de geluidskwaliteit. FM uitzendingen krijgen een geluidskwaliteit die vergelijkbaar is met CD-kwaliteit, terwijl AM uitzendingen klinken als de huidige FM stereo zenders. Tevens zijn HD radio uitzendingen minder storingsgevoelig en is het mogelijk om Dolby Surround Sound te gebruiken.

Weliswaar is er voor HD Radio een speciale ontvanger nodig, maar doordat de radiostations uitzenden via de bestaande frequenties blijven de stations ook te ontvangen met behulp van de huidige (AM en FM) radio ontvangers. De luisteraars kunnen dus zelf kiezen of zij kiezen voor de betere geluidskwaliteit van HD Radio of genoegen nemen met de huidige (analoge) kwaliteit.

Tot nu toe had HD-Radio als nadeel tegenover DAB dat het niet echt voor een uitbreiding van de beschikbare ruimte voor radiostations zorgt, maar hier lijkt nu een einde aan te komen. In de Verenigde Staten wordt door ongeveer 25 stations getest met het zogenaamde “Multicasting”. Dit houdt in dat naast analoge en digitale (HD) uitzendingen van een radiostation op een frequentie ook nog een compleet ander station in HD kan worden uitgezonden. Zo biedt bijvoorbeeld Kiss Country (WKIS) in Miami via haar frequentie 99.9 FM niet alleen het programma van Kiss Country zelf digitaal aan, maar ook een splinternieuw station genaamd Gretchen 99.9.

Naast enkele voordelen heeft HD-Radio ook nog enkele nadelen ten opzichte van DAB. Zo zou de geluidskwaliteit van HD-uitzendingen op de middengolf in de praktijk nogal tegenvallen. Tevens is het in de Verenigde Staten niet toegestaan om ’s nachts in HD op de middengolf uit te zenden vanwege eventuele storingen. Daarnaast zou HD ervoor zorgen dat het uitzendgebied van zowel de analoge als digitale uitzendingen beperkt worden. Mede aan de rand van de verzorgingsgebieden zouden de digitale HD-uitzendingen de analoge uitzendingen ernstig storen. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen