Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de afgeleide Staten (70)

Columns

Heb je dat ook wel eens? Dat je midden in een zin stil valt omdat je afgeleid wordt door een lekker stuk dat voorbij komt? Nou, dat is precies het idee achter de tv-quiz 'Distraction', die al een tijdje hier op Comedy Central wordt uitgezonden. Kandidaten worden zoveel mogelijk afgeleid tijdens het beantwoorden van simpele vragen.

De algemene opzet van de quiz is zoals die van zovele spelletjesprogramma's. Je begint met vier kandidaten, die een paar rondes lang vragen moeten beantwoorden. Iedere ronde valt er een kandidaat af, en uiteindelijk blijft er één over die een finaleronde speelt voor wat leuke prijzen.

Maar dit is op de tv zender Comedy Central, de zender waar het nodige lachwekkende vermaak is te zien. Daarom moet er gelachen worden. Dus hebben de makers van de quiz besloten om een extra element aan het programma toe te voegen: de deelnemers aan het programma worden op alle mogelijke manieren afgeleid. Vandaar de titel: 'Distraction'.

Het lijkt allemaal zo simpel. Alle vier de kandidaten krijgen simpele vragen en de eerste die op de knop drukt mag antwoorden. Simpel toch? Alhoewel, simpel…. euh …. Eigenlijk is er zelden een normale knop. Soms zit 'ie op de bips van de kandidaat naast je. Of de knop is een muizenval. Of het gaat erom wie het eerst een borrelglas tabasco leeg heeft. Let wel: eerst drinken, dan antwoorden. Na een paar vragen wordt dat vervelend.

De leukste variant was die waarin de kandidaten op een toilet moesten plaatsnemen. "Ja," zegt de presentator, "nu weten jullie ook waarom jullie voor de uitzending die emmer water leeg moesten drinken en je niet naar de wc mocht". Een keurig stukje techniek registreerde wie er als eerste plaste, en de vraag mocht beantwoorden. Check de website van het programma voor wat clips. Hi-la-risch! (Let op: snelle verbinding noodzakelijk).

Maar dit is slechts het begin. Een ronde verder mogen de kandidaten zichzelf afleiden door tijdens het beantwoorden van de vragen wasknijpers in hun gezicht te zetten, of elastiekjes om hun hoofd te spannen. Uiteraard zijn er extra punten voor degene met de meeste knijpers of –stiekjes. Praten blijkt best lastig met 25 elastiekjes om je hoofd. Check die link hierboven.

Een ander terugkerend element is afleiding door een lastig en/of opwindend persoon. Na de spanning van de vorige ronde mogen de kandidaten in bed gaan liggen. Dat klinkt relaxed. Helemaal als je vragen moet beantwoorden. Maar er moet ook afgeleid worden, en dus komt er een hitsig model bij je liggen als je een vraag goed beantwoord. Een is leuk, maar een stuk of drie is best druk. Een andere keer krijgen de kandidaten een lap dance tijdens een vragenronde. Heb jij wel eens moeten nadenken over de vraag wat ook alweer de hoofdstad van Polen is terwijl je een stel borsten in je gezicht kreeg?

De lol van deze ronde is dat de eerste kandidaat nog een aantrekkelijke stripper krijgt, maar de laatste kandidaat (die met de meeste punten uit eerdere rondes) steevast een oerlelijk figuur voorgeschoteld krijgt. Brrrrr. Dikke blubberbillen op je schoot.

Het leukst vond ik de variant waarbij de kandidaten werden rondgesmeten door een stelletje worstelaars.

- "Waar komt Nicole Kidman vandaan?"
Smijt. Slinger. Smak.
- "Aaauww!"
- "Nee, bijna."
Duw. Trek. Sleep.
- "Aauwwstralië."
- "Correct."

De finale zit ook anders in elkaar dan bij de meeste spelletjes. De finalist krijgt gelijk zijn prijzen. Huppakee. Aanpakken. Een mooie auto, of een setje van vijf prijzen met daarin dingen als een groot blik bonen, een mp3-speler, een laptop en een scooter.

Helaas voor de finalist hebben de makers van Distraction daar echter andere plannen mee dan de kandidaat. Bij ieder fout antwoord wordt er namelijk iets destructiefs uitgehaald met de prijzen. Distraction wordt destruction. Zo is er een variant waarbij prijzen willekeurig worden opgeblazen. KABOEM! Vlammen uit het toetsenbord. Rook. "Dat was je laptop, toch zonde".

In de variant met de fonkelnieuwe auto loopt de finalist het risico dat zijn auto lichtelijk wordt gesloopt door de weggespeelde kandidaten, of door Tiny Tim – een beer van een vent met een moker. Bij één fout antwoord maken je koplampen kennis met meneer Moker. Bij vraag twee mag iemand een halve minuut aan de slag met een spuitbus, een potje verf of sleutelbos.

Hoe leuk is het om iemand te zien toekijken terwijl een weggespeelde kandidaat "Sukkel" op zijn glimmend nieuwe portier spuit? Heel leuk. Al met al heel sip voor de finalist. Maar des te leuker voor het publiek en de kijker. Zelfs een exploderend blik bonen is best spectaculair, als je er maar genoeg explosieven in stopt.

De presentatie van de show is in handen van Jimmy Carr. Hij is het schoolvoorbeeld van een ietwat lelijke Britse droogkloot. Hij doet ook stand-up en is best grappig. Altijd zijn gezicht strak in de plooi en ondertussen de meeste absurde onzin verkopen. Als na drie borrels tabasco een vrouwelijke kandidaat begint te zweten: "Ik weet dat ik dit effect vaker op vrouwen heb, maar ik wil je toch echt aanraden om je te concentreren."

En daarom nu een gratis tip voor BNN: Bel die jongens van Channel 4 in Engeland op (zo'n briljante quiz wordt natuurlijk niet in de VS bedacht) en koop dat concept! Jullie hebben 'the Man show' ook heel aardig omgebouwd tot 'Verboden voor vrouwen' en 'Whose line is it anyway' tot 'De Llama's'. Ik zeg: beter goed gejat, dan slecht bedacht. Ik gok op Sophie Hilbrand of Jeroen Pauw als presentator. Sophie kan gemeen giechelen, en Jeroen bewijst in NOVA regelmatig dat  Onderkoeld zijn middle name is. Veel succes.

Groeten uit Columbus,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Gerelateerde Artikelen