Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in de Live 8 Staten (75)

Columns

Er wordt in Nederland veel gekankerd op de publieke omroep. Die is inefficiënt, traag, hinderlijk, en ze hebben net als de commerciëlen ook reclame, dus wat is in hemelsnaam het verschil? Terwijl ik me door het rampenplan van Medy van der Laan worstel even weer een positief puntje van de publieke omroep: de verslaggeving van Live 8.

Voor zover ik begrepen heb, werkten de BNN en de VARA keurig samen op Nederland 3, alwaar zonder onderbreking de hoogtepunten van alle concerten werden uitgezonden. En hoe goed het was, blijkt uit het feit dat zelfs mijn vader, toch iemand van de Beatles en Bach generatie, helemaal uit zichzelf opmerkte dat hij Robbie Williams - of all people - beregoed vond. Niet Alicia Keys of Paul McCartney.

Hier in de VS was het allemaal wat anders. VH1 en MTV zonden Live 8 simultaan uit, wel ieder met hun eigen reclames ertussen. En ik zal het eindoordeel vooraf geven: het was rukker dan ruk. Waardeloos. Slecht. Bagger.

Wat mij vooral is bijgebleven is het eindeloze geschakel tussen de Mtv en VH1 VJ's in Philly en Londen. Van wat er in de rest in de wereld gebeurd heb ik nauwelijks iets gezien. Een flitsje uit Parijs, en een uit Berlijn, en dat was het wel. Maar ja, daar spreken ze een andere taal, en dus is het eng.

Ook irriteerde het behoorlijk dat de Mtv en VH1 hosts het vooral druk hadden met vertellen wat voor succes dit was, en hoeveel mensen er wel in Philly waren samengekomen. Grappig was dat halverwege de middag het minsten een miljoen was, en later 600.000. 'We were only expecting 100.000, but this is six times more!' Ja muts, erg geloofwaardig nadat je een uur geroepen hebt dat er een miljoen mensen waren. Intussen lees ik in de krant dat het er maximaal 325.000 waren.

Ondertussen werd er vaker geroepen dat het zo geweldig is dat zoveel mensen 'educated' geraakten over de armoede in de wereld dan dat er daadwerkelijk wat uitgelegd werd over waar Live8 eigenlijk over gaat.

Verder werd erg veel tijd verspild met het mekaar vliegen afvangen door vooral zo vaak mogelijk 'Mtv' of 'VH1' te roepen, al geloof ik graag dat daar hele duidelijke afspraken over gemaakt waren. En feitelijk maakt het geen reet uit, want beide zenders zijn eigendom van Viacom.

Maar het áller-, állerirritantste was dat veel nummers niet een volledig werden uitgezonden. 'Yeah, we're live here from Philly where more than a million people have gathered to end poverty, and behind me here Dave Matthews is playing, but let's take a look at what happening in London, where the Killers played earlier today'.
Vervolgens volgde dan 30 seconden Dave Matthews, een commercial break, en dan shots uit Londen en de eerste helft van the Killers, die vervolgens weer onderbroken werden door een 'dolenthousiaste' menigte in Philly waar Dave Matthews 'het dak eraf aan het spelen was'. En zo kregen we weer 30 seconden Dave, en huppakee weer een commercial blok.

Oh oh ooh, wat heb ik zitten verlangen naar een directe link naar Nederland 3 waar ik wél lekker had kunnen genieten van de goeie muziek en de boodschap erachter. Maar helaas, je moet eerst nog een uitzending missen voordat je hem kunt terugkijken op 'uitzendinggemist.nl'.

Als je trouwens de organisatie van Live8 wilt steunen, maar alleen nog maar gekeken of geluisterd hebt, klik dan ff op deze link, en upload een fototje van je gezicht, zodat de Live8 organisatie ook jou koppie kan laten zien tijdens 'The Long Walk To Justice', zodat die misschien dat extra zetje krijgen om echt iets te doen voor Afrika en andere arme landen. Je zit nu toch al achter je computer, dus kom op, zoveel moeite is het niet!

Vriendelijke groet uit Columbus, alwaar de verjaardag van de VS weer met lekker veel vuurwerk gevierd wordt,

Jasper
Uw Vliegende Radiowereldreporter

Gerelateerde Artikelen